Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Också ejdrar har personlighet

Från 2014
Uppdaterad 16.01.2014 12:02.
Ett ejderpar som simmar.
Bildtext Ejderhonan (t.v.) kan vara en fegis eller en riktig våghals.
Bild: Yle/Nina Bergman

Ejdrar, precis som keldjur, har olika personligheter. Det kommer fram i färsk forskning vid Åbo Akademi.

Forskare Martin Seltmann har undersökt över 600 ejdrar i fyra år och delar in dem i "fegisar" och "våghalsar".

En åda ruvar
Bildtext En åda ruvar i sitt bo.
Bild: YLE/Esko Kitula

För att identifiera de olika personligheterna gick Seltmann fram till ruvande ejderhonor (ådor). Ju fortare ejdern såg sig hotad och flög i väg från boet, desto fegare ansågs ejdern vara. Motsatsen blev då en modig eller våghalsig ejder.

De här egenskaperna har många olika konsekvenser. En modig ejder ruvar längre i boet och den modigas ungar är därför sannolikt i bättre kondition när de kläcks. Den skygga ejdermamman vill däremot på alla sätt förkorta ruvningsperioden för att inte själv utsätta sig för faran att bli tagen av rovdjur.

Men då naturen förändras och maten tar slut på ett visst ställe, då kan det vara en fördel att vara en blyg och försiktig ejder.

- Den försiktiga ejdern är kreativare och söker sig aktivare till nya matplatser. Den modiga ejdern tyr sig hellre till sina gamla, beprövade rutiner och kan då få för lite mat och må sämre ifall miljön snabbt förändras, säger Seltmann.

Bildtext Martin Seltmann disputerar vid ÅA.
Bild: Åbo Akademi

Seltmann undersökte också ejdrarnas stressnivå genom att mäta nivån av stresshormonet kortikosteron i blodet samt hur de olika ejdertyperna väljer boplats.

Undersökningen gjordes i Tvärminne nära Hangö udd.

Hur viktigt är det att man undersöker ejdrars personlighet?

- I förlängningen kan den här typens forskning skapa större respekt för alla vilda djur - det är alltså inte bara husdjuren som har personligheter. I en värld som förändras på grund av mänsklig påverkan och vilda djur därför riskerar att dö ut är den respekten viktig, säger tyskfödde Seltmann.

Seltmann disputerar fredagen den 17 januari 2014.