Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Mannerheimgatan i Borgå allt mer öde

Från 2014
Uppdaterad 15.01.2014 11:29.
Bildtext Innegården vid Hopeakvarteret är helt övergiven och tom.
Bild: YLE/ Rebecca Olin

Miljön vid Mannerheimgatan i Borgå blir allt slummigare. Hopeakvarteret förfaller allt mera i väntan på att ett nybygge ska komma igång. På andra sidan Mannerheimgatan ligger Etolahuset öde och tomten bakom är som en potatisåker.

Det är mycket lite Borgå stad kan göra för att få fart på byggherrarna, säger stadsplaneringschef Eero Löytönen. Det handlar om privata tomter och då får tomtägaren mycket långt bestämma själv.

Hopeakvarteret ligger på is

NCC fick ett bygglov för Hopeakvarteret i slutet av 2011, sen dess har ingenting hänt. Husen på tomten förfaller allt mer. Rappningen börjar lossna och graffiti har dykt upp här och där.

Bildtext YLE/ Rebecca Olin
Bild: YLE/ Rebecca Olin

Bostäderna som NCC började marknadsföra i Hopeakvarteret intresserade enligt NCC inte tillräckligt många köpare. Bygget lades på is och har varit det sedan dess.

Juhani Ryyppö som är ny projektchef vid NCC säger att det tar åtminstone till sommaren innan någonting börjar hända. Han besöker Borgå på fredagen för att bekanta sig med Hopeakvarteret och fattar efter det beslut om vad som ska hända.

Det är möjligt att planerna måste göras om helt och hållet, säger Johani Ryyppö på NCC. Kvadratpriset måste fås ner för att bostäderna ska intressera köpare. Ett sätt är att planera om, åtminstone delvis.

Bildtext YLE/ Rebecca Olin
Bild: YLE/ Rebecca Olin

Ryyppö pratar om att minska på antalet byggda kvadratmetrar och på det här sättet slippa bygga underjordisk parkering. Den underjordiska parkeringen höjer märkbart på kvadratpriset och det här skulle vara ett sätt att få ner det, säger Ryyppö. Om det byggs mindre på tomten så kunde parkeringen placeras ovan jorden, säger Ryyppö.

Överhängande risk för ofog

NCC inser att det finns en stor risk i att ha ett centralt beläget kvarter över och tomt. Det finns risk för klotter och för det att någon bryter sig in i byggnaderna.

NCC har både en gårdskarl och en disponent som sköter fastigheterna i kvarteret. På det här sättet hålls tomten städig och trottoarerna snöfria.

Bildtext YLE/ Rebecca Olin
Bild: YLE/ Rebecca Olin

NCC har ett intresse av att bygga så fort som möjligt, säger Ryyppö. Problemet är att bostadsmarknaden inte drar. Inget byggbolag vill sitta med obebyggda tomter, säger han, för det innebär orealiserade pengar.

Butiksinnehavare är inte glada

De flesta affärsutrymmen i Hopeakvarteret är tomma. I det gamla trähuset finns en bar och ett par klädbutiker.

Bildtext Ulla Saraste grämer sig över att grannfastigheterna är tomma.
Bild: YLE/ Rebecca Olin

Ulla Saraste som jobbar i en av butikerna tycker att det är synd att kvarteret ligger öde. Det behövs flera butiker i rad för att locka kunder, säger hon.

Ulla Saraste har inte reagerat på klotter eller ofog på tomten, men säger att hon ytterst sällan rör sig på bakgården.