Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Barnkläder innehåller farliga gifter

Från 2014
Uppdaterad 14.01.2014 20:57.
Bild: YLE/Annika Holmbom

Enligt en utredning som miljöorganisationen Greenpeace har gjort, innehåller barnkläder lika mycket farliga kemikalier som kläder för vuxna.

Greenpeace har undersökt kläder från tolv olika klädmärken, allt från billiga kläder till dyra lyxkläder, för att se hur mycket miljöskadliga gifter de innehåller. Med i undersökningen ingick bland annat H&M, GAP och Nike.

Testet visade att i alla kläder som undersöktes hittades farliga kemikalier. I en Adidas baddräkt hittades mer perfluoroktansyra än företaget tillåter, och i Disneys, American Apparels och Burberrys kläder hittades stora mängder nonylfenoletoxylat, uppger Greenpeace.

Enligt Säkerhets- och kemikalieverket Tukes är det bra att Greenpeace har undersökt det här, eftersom det är viktigt att barn skyddas.

Tukes utredde i fjol samma sak gällande inhemska klädtillverkare, men hittade inga gränsöverskridningar. Tukes har nyss grundat en kemikalieövervakningsgrupp, som i år ska börja övervaka kemikaliemängderna i kläder som säljs på den inhemska marknaden.

Greenpeace vädjar speciellt till Kina och dess regering att sluta använda miljögifter inom textilindustrin.

Läs hela utredningen!