Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Svenskkvarteret Victoria börjar ta form

Från 2014
Uppdaterad 14.01.2014 22:50.
Bildtext Så här ska det finlandssvenska kvarteret se ut.
Bild: Helsingfors stad

De som är med om att planera och bygga det omtalade Kvarteret Victoria på Busholmen enades på tisdag kring hur projektet skall gå vidare. Nu står grävmaskinerna i beredskap, i väntan på bygglov från Helsingfors stad.

Målet är att inleda den detaljerade planeringen direkt. Ansökan om bygglov lämnas in till staden under sommaren, så att byggandet kunde starta i höst.
Om projektet fortskrider som planerat, så skulle hela kvarteret stå färdigt år 2017.

Projektet genomförs tillsammans med nio olika fastighets- och bostadsaktiebolag. Det är samarbetsparterna som kommer att stå för bostadsförsäljningen.

- Stiftelsen har ingen direkt försäljning till konsumenterna, säger Max Arhippainen som är ordförande för Stiftelsen Kvarteret Victoria rs.

Fonder och studentorganisationer bakom

För tre år sedan reserverade staden en tomt på Busholmen för föreningen Victoria Kvarteret rf. Ett år senare grundade föreningen en stiftelse, som skulle se till att projektet ros i hamn.

Bland de involverade finns bland annat Teknologföreningen, Svenska Studenternas Bostadsstiftelse, S:t Thomas-stiftelsen, Stiftelsen Tre Smeder och teaterchef Johan Storgårds företag Stella Magna Ab.

Dessutom kommer bolaget Bostads Storstjärnan Ab som har registrerats 14.1.2014 att genomföra ett gruppbyggnadsprojekt.

"Vi får bygga och designa våra lägenheter"

Andreas Slotte är styrelsens ordförande i bolaget Bostads Storstjärnan Ab. Han säger att idén om gruppbyggandet kom från av arkitekten Stefan Ahlman som är huvudarkitekten för kvarteret.

- Gruppbyggnadsprojektet är något som vi gör för att få bygga och designa våra lägenheter och vårt boende som kommer att vara vårt för en lång tid framöver, förklarar Slotte gruppbyggandets fördelar.

Slotte bygger nu ett bostadshus i Victoria kvarteret tillsammans med en grupp privatpersoner, som enligt honom representerar väldigt många olika typer av familjer. De flesta är finskspråkiga.

- Jag hoppas att vi kan ha en alldeles speciell anda, där man känner varandra. Och jag tror att det att vi har byggt huset tillsammans kommer av sig självt att skapa en sådan känsla, säger Slotte.

Finlandssvenskhet inget villkor

I centrum för kvarteret står ett svenskspråkigt kulturcentrum kring vilket bland annat studentbostäder och Hitas-bostäder skall byggas. Det är Helsingfors stad som bygger de prisreglerade Hitas-bostäderna. Hitas-bostäderna delas ut enligt stadens regler.

Trots den finlandssvenska betoningen tror Max Arhippainen inte att modersmålet blir ett kriterium för vem som får bo i kvarteret. Det här är ett påstående som har dykt upp tidigare.

- De svenska studentorganisationerna har huvudsakligen svenskspråkiga medlemmar så i de husen blir det nog svenskspråkiga som är i majoritet. Men jag betvivlar att de kommersiella placerarna kommer att ha något språkurval, menar Arhippainen.

Arhippainen säger att de som önskar bosätta sig i Kvarteret Victoria på förhand är medvetna om att det är ett kvarter där det finns mycket svenskspråkig verksamhet.

Läs också:
Arkitekt: Svenskfientliga är inte välkomna