Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Samarbete ett mantra på försvarsseminarium

Från 2014
Uppdaterad 15.01.2014 07:46.
Bildtext President Sauli Niinistö och statsminister Fredrik Reinfeldt vid konferensen i Sälen
Bild: EPA / Henrik Montgomery

Den svenska försvarspolitiken står inför reformer, och eventuellt maktskifte i nästa riksdagsval. I de tongångarna hölls årets version av Folk och Försvars konferens i Sälen, en storsamling för försvarsvänner och yrkesaktiva från hela Sverige.

Den moderata försvarsministern fick försvara sin politik mot kritik från många håll, inte minst från två tidigare moderata försvarsministrar. Överbefälhavaren fortsatte sin kamp för en balans mellan uppdrag och finansiering.

En av de tystlåtna deltagarna på konferensen var Anna Ek från Svenska freds- och skiljedomsföreningen. Men i en intervju med Svenska Yle är hon hård i sin kritik mot diskussionerna på Sälen-konferensen:

-Det finns ett bakslag, från nedrustning av militära styrkor talar man i dag om upprustning för att Ryssland skulle utgöra ett militärt hot.

Det tror inte Anna Ek på, men många försvarsvänner i Sverige av den gamla skolan verkar ha en identitetskris, anser hon; man behöver ett Rysslandskort när man inte hittar nån annan uppgift i den nya säkerhetspolitiken. Det militära verktyget har ingen uppgift bland de nya hoten, där klimatförändringen är det farligaste som angriper svenskarna.

Men Anna Ek är nog ganska ensam i sin kritik av Sälen-diskussionerna i år. De flesta andra är sällsynt nöjda med årets debatter, med den finländska presidentens närvaro och starka satsning på svensk-finländskt militärt samarbete. Samarbetet har legat som ett mantra över de tre dagarna i Sälen.

Läs också: Finland och Sverige tänker fördjupa försvarssamarbetet