Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Sisu tävlar inte mer om försvarets lastbilar

Från 2014
Uppdaterad 15.01.2014 16:25.
Sisubilar på fabrikens gårdsplan i Karis.
Bild: YLE / Tove Virta

Sisu lämnade in en bristfällig offert och tävlar därför inte längre om försvarsmaktens beställning på tunga lastbilar, bekräftar överdirektör Jukka Juusti vid Försvarsministeriets resurspolitiska avdelning. Uppgifterna finns också på ministeriets hemsida.

I en promemoria, som också finns på hemsidan, sägs att Sisus offert saknar viktiga uppgifter. Bland annat prisuppgifter och uppgifter om hur Sisus bilar uppfyller de krav som ställs på bilarna saknas.

Sisu har lämnat in en skrivelse till Försvarsministeriet där man anser sig ha diskriminerats i processen och att hela offertrundan borde avbrytas.

Ministeriet håller däremot inte med utan anser att allt har gått rätt till. Därför måste processen fortsätta.

Sisus rättelseyrkan kommer att behandlas inom kort och senast i slutet av nästa vecka väntas besked, säger Jukka Juusti.

Sisu ger inte upp

Timo Korhonen, verkställande direktör för Sisu, vill inte kommentera uppgifterna på band för Yle Västnyland, men säger att företaget har fått en motsvarande beställning från Rumänien.
– Vi kan nog skriva offerter, det faller inte på det, säger han.

Korhonen säger också att det är frågan om en lång och komplicerad process. Frågan kommer också att diskuteras då Försvarsminister Carl Haglund (SFP) besöker Sisu i dag (15.1).

Korhonen säger att frågan inte är slutbehandlad.

Fyra tävlar

De företag som enligt ministeriet fortfarande deltar i offertrundan är Iveco Finland, Oy Scan-Auto Ab, Veho (Mercedes-Benz) och Volvo Finland Ab. Målet är att fatta beslut i februari och att avtalet träder i kraft i april.

Arméns materielverks beställning står på sammanlagt omkring 240 tunga lastbilar.

Artikeln har uppdaterats och skrevs ursprungligen på basis av uppgifter från tidningen Västra Nyland (15.1).

8 februari 2013 Feldt-Ranta kräver att försvaret köper av Sisu
A-studio: Sisu kan få lastbilsbeställningen
Riksdagsmän synar Sisu och Syndalen

Diskussion om artikeln