Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Turister våldtagna i Indien

Från 2014
Uppdaterad 16.01.2014 08:16.
Bildtext Demonstration mot gruppvåldtäkter i Indien

Ytterligare två fall av våldtäkt där offret är utlänning har avslöjats i Indien. En dansk kvinna utsattes för en gruppvåldtäkt på tisdagen i New Delhi. Tyska medier rapporterar att en tysk kvinna våldtogs på ett nattåg i södra Indien förra veckan.

Den 51-åriga danska kvinnan hade gått vilse i närheten av den centrala tågstationen i New Delhi när hon var på väg hem till sitt hotell. Hon frågade en grupp män om vägen, varpå männen attackerade henne och våldtog henne under knivhot. Därefter rånade de kvinnan och misshandlade henne.

Kvinnan lyckades ta sig tillbaka till sitt hotell, och hotellägaren larmade polisen. Två hemlösa män har gripits för våldtäkten på den danska kvinnan. Polisen ska ha hittat kvinnans egendom hos männen, bland annat en Ipod och glasögonfodral.

Båda männen bor på järnvägsstationen i New Delhi. En anonym polis säger till nyhetbyrån AFP att myndigheterna fortsätter att leta efter fyra till sex män som är misstänkta för gruppvåldtäkten.

På onsdagen avslöjade tyska medier att också en tysk kvinna har våldtagits i Indien. Den 18-åriga kvinnan befann sig i Indien för att göra frivilligarbete. Hon våldtogs av en indisk man som reste med samma nattåg som hon. Kvinnan anmälde överfallet på måndagen och en man har gripits.

Skärpta straff och smidigare anmälningar

Människor fick upp ögonen för det utbredda problemet med våldtäkter i Indien efter att en 23-årig kvinna våldtogs till döds på en buss i december 2012. Den tragiska händelsen ledde till omfattande protester för kvinnors säkerhet och rättigheter i landet.

Som en följd av protesterna har de indiska myndigheterna skärpt straffen för våldtäktsmän. De har också genom en rad reformer försökt göra det enklare för kvinnor att anmäla våldtäkter, och uppmuntrat offren att göra det.

Mellan januari och oktober i fjol hade polisen fått rapporter om 1330 våldtäktsfall i New Delhi med omnejd, jämfört med 706 under samma period 2012. Myndigheterna tolkar det som att kvinnor nu i högre grad vågar anmäla överfallen.

Samtidigt återstår kärnan av problemet, nämligen varför män utsätter kvinnor för brutala gruppvåldtäkter. Enligt experter handlar det ofta om män som har svårt att anpassa sig till de nya normerna i samhället. Genom våldtäkt försöker de visa att de fortfarande har en dominerande roll.

Skadar turismen

Under det senaste året har det ocskå inträffat uppmärksammade våldtäktsfall i Indien där utländska kvinnor har varit inblandade. Tidigare i månaden våldtogs en polsk kvinna av en taxichaufför, och ifjol våldtogs en amerikansk turist och en schweizisk turist.

Det är inte bara kvinnor som reser ensamma som har attackerats, utan många har varit i sällskap av män. Händelserna hotar Indiens lukrativa turistindustri, och det har fått den indiska turistmyndigheten att lansera en kampanj för att övertyga turister om att det är tryggt att resa till Indien.