Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Konstfabrikens inneluft bättre

Från 2014
Uppdaterad 15.01.2014 11:09.
Bild: YLE/Stella Brunberg

Personalen vid turistbyrån, kulturväsendet och Event Factory tillbringade en månad i exil från utrymmen med dålig luft. Efter en renovering borde personalens symptom hållas borta.

När uppvärmningssäsongen inleddes på hösten lade Event Factorys verkställande direktör Susanne Dahlqvist märke till att allt inte står rätt till.

- Det började komma sådana symptom hos en del av personalen som tydde på att det eventuellt är något med inneluften.

En del av personalen tyckte att luften kändes tung och några fick också ögonsymptom.

- Byggherren Hartela gjorde en massa undersökningar och justeringar och kom fram till att vi för säkerhets skull renoverar kontorsutrymmena.

Under jullovet renoverades utrymmena för att förbättra luften. Bland annat bytte man stora delar av golvet på andra våningen och tätade takfogarna. Hartela stod själv för kostnaderna då jobbet föll innanför garantin. Dessutom behandlades ytterväggen till nedre aulan med medel som förhindrar mögel.

- Nu utgår vi från att utrymmena är okej och vi förutsätter att de är i sådant skick att man kan jobba här. Lägger vi märke till något, är vi förstås i kontakt med fastighetens ägare. Nu är vi inte särskilt oroliga och vi är nöjda över saken togs itu med snabbt.

Personalen återvände till sina rum för en knapp vecka sedan och upplever luften som bättre.

Så här har vi rapporterat om Konstfabriksbygget:
Takreparation gör Konstfabriken dyrare
Problem med inomhusluften
Akustiken förbättras
Kritik mot tillgängligheten
Konstfabriken fem före färdig