Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Om bojkott av de olympiska spelen

Från 2014
Uppdaterad 15.01.2014 11:10.
David Andberg, Ombudsman FSS
Bildtext David Andberg, FSS.
Bild: Eva Pärsson

Under det senaste året har många uppmanat till bojkott av de olympiska spelen i Sotji. Orsakerna till bojkotten varierar samt hur mycket eller vem som borde bojkotta vad varierar också. Till orsakerna hör först och främst människorättssituationen i Ryssland.

Den kontroversiella lagen som förbjuder homosexuell propaganda gentemot minderåriga godkändes av duman i juni förra året och har väckt mycket uppmärksamhet hos oss.

Vad lagen går ut på och hur den tillämpas kan jag inte ta ställning till. Jag kommer heller inte att diskutera korruptionen i landet, de statligt anställda i regionen som blivit satta i arbete utan ersättning för att få OS-byn i ordning eller hur den politiska oppositionen och minoriteter behandlas i landet. Varför? För att denna kolumn helt enkelt inte skulle räcka till.

Situationen i Ryssland är allt annan än optimal, alldeles för många lider och behandlas illa. Men vad skulle en bojkott tjäna till och vem hamnar i kläm?

Att uppmana till bojkott av de olympiska spelen är inget nytt. Redan de första spelen 1896 bojkottades av tyskarna. Suezkrisen och Sovjetunionens invasion av Ungern 1956 ledde till att flera länder lät bli att delta i OS i Melbourne. 1976 bojkottades spelen i Montreal av flertalet afrikanska länder. USA:s bojkott av OS i Moskva 1980 ledde till att Sovjet och några öststater bojkottade där på följande OS i Los Angeles 1984.

Gjorde någon av dessa bojkotter någon egentlig skillnad eller var det bara ett sätt att plocka politiska poäng? Kommer Putin att ändra sin inställning och mjuka upp sin syn på hur hans Ryssland skall skötas ifall västvärldens ledare och idrottare bojkottar spelen? Knappast.

Däremot är en sak säker: De som förlorar på en bojkott är idrottarna. Idrottarna som ofta har kämpat hela sina liv för att nå den absoluta världstoppen inom sin idrottsgren, blir utan möjlighet att tävla, på grund av att IOK har valt att bevilja ett visst land att arrangera de olympiska spelen.

Det olympiska mottot är: snabbare, högre, starkare. Idrott i sin renaste form diskriminerar inte, utan ökar förståelse för andra och främjar internationalitet. Därför anser jag att en bojkott av de olympiska spelen är fel. Situationen i Ryssland är långt ifrån optimal, men om vi ser oss själva i spegeln så tror jag att vi alla har en lång väg att gå.

Det jag däremot uppskattar med diskussionen är just det att människor världen över blir uppmärskammade på hur situationen i Ryssland är och allt detta tack vare en idrottstävling!

David Andberg
Ombudsman, FSS