Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Besviken Boström: "Jag vann ju ändå VM-guld!"

Från 2014
Uppdaterad 15.01.2014 13:19.
Mårten Boström
Bild: Yle/AnttiKoivukangas

Tvåan i Årets idrottare-omröstningen, orienteraren Mårten Boström, är besviken över att hans världsmästerskap klassades lägre än Tero Pitkämäkis prestationer. Boström blev tvåa i omröstningen.

- Nog hoppades jag att min prestation skulle ha satts lite högre upp! Jag vann ändå guld i världsmästerskap och Tero gjorde inte det, han fick "bara" silver.

Kyrkslättföreningen Lynx' stolthet Mårten Boström var nominerad i kategorin Årets idrottare, och var också av många tippad som förhandsfavorit. På tisdagens idrottsgala visade det sig alltså ändå att sportjournalisterna hade röstat ivrigast på spjutkastaren Tero Pitkämäki.

Morgonöppet: Mårten Boström blev nästan årets idrottare

Programmet är inte längre tillgängligt

- Jag fick nog sympatierna på min sida av många som var på plats på festen. Det betyder kanske inte lika mycket för Tero att få priset igen, som det skulle ha betytt för mig eller för Matti Mattsson som blev trea.

Boström medger ändå inte att han skulle ha blivit direkt ledsen.

- Vi är ett spjutland, det kan man inte komma ifrån. Om en spjutkastare gör nåt får han alltid mycket beröm för det, men det är nu så det är. Vi andra får bara lov att kämpa vidare!

Han konstaterar också att det är väldigt svårt att jämföra olika sporter med varandra, och att redaktörernas attityder färgar av sig på resultatet.

- Slutresultatet beror på hur reportrarna som röstar uppskattar de olika sporterna i Finland.

Ändå skönt med uppskattning

Mårten Boström vann VM-guld 2013.
Bildtext VM-guld i orientering klassas inte lika högt som VM-silver i spjutkastning, konstaterar Boström. På bilden jublar han i VM i Sotkamo.

Även om Finland är ett spjutland tycker Boström att uppskattningen för orientering under de senaste åren nog ändå har blivit bättre i Finland, mycket tack vare Minna Kauppi, niofaldig världsmästare och Årets idrottare i Finland år 2010.

- Det hon har gjort för sporten är nåt vi inte kan glömma. För tio år sedan var vi som alls visste vad orientering är i en ganska liten minoritet, men nu är det inte längre så dåligt för oss.

Boström menar också att han trots en viss besvikelse nog kan njuta av den uppmärksamhet det ändå innebär att nästan ha blivit vald till årets idrottare.

- Orientering är ingen lagsport, som alla vet, så man gör det mest för sig själv. Det känns fint att nu ha fått uppskattning för det man gör.

I den här artikeln finns namnen på de tio främsta i omröstningen om titeln Årets idrottare, och också vinnarna i övriga kategorier.