Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Guggenheimstiftelsen drar tillbaka ansökan om statligt stöd

Från 2014
Uppdaterad 30.06.2015 15:44.
Veronika Honkasalo (VF)
Bildtext Guggenheimprojektet är inte trovärdigt tycker Vänsterförbundets Veronika Honksalo.
Bild: YLE/Christoffer Gröhn

Helsingforspolitiker anklagar Guggenheimstiftelsen för att ha undanhållit information från stadsstyrelsen. Stiftelsen hade ansökt om flera hundratusen euro av Arbets- och näringsministeriet för arkitekttävlingen. Det har stadsstyrelsen inte känt till.

På onsdagseftermiddagen meddelade stiftelsen ändå att ansökan dras tillbaka.

När stadsstyrelsen röstade om tomtreserveringen för Guggenheimstiftelsen i måndags gjorde man det i tron att tävlingen bekostas av privata medel. De nya uppgifterna om statligt stöd inverkade negativt på bland annat stadsstyrelseledamoten Erkki Peräläs (De gröna) inställning till projektet.

I dag på onsdag skrev Perälä ett inlägg på Facebook om att han inte var medveten om att stiftelsen sökt pengar från Arbets- och näringsministeriet. Perälä skriver att informationen skulle ha varit väsentlig inför tomtreserveringsbeslutet.

- De gröna meddelar att de villkor som vi tidigare ställt om att arkitekturtävlingen inte ska betalas med offentliga medel håller. Vi har också gjort det här klart för Guggenheimstiftelsen - vi stöder inte projektet om man inte i det här skedet kan finansiera arkitekturtävlingen med privata medel, säger Emma Kari.

På onsdagseftermiddagen publicerade De gröna ett ställningstagande i frågan. I ställningstagande säger De grönas stadsstyrelsegrupps ordförande Hannu Oskala att han hoppas att man nu tagit lärdom av det skedda.

FNB var först med nyheten om De gröna kan komma att upphöra med sitt stöd för Guggenheimprojektet.

"Projektet inte trovärdigt"

Också Vänsterförbundet reagerade på nyheten om de statliga pengarna för arkitekttävlingen. Veronika Honkasalo (VF) som sitter i stadsfullmäktige håller med Perälä om att stiftelsen hemlighållit information.

- Vi har varit emot projektet på grund av att den ekonomiska planen inte är tillräckligt trovärdig. Det här är ett bra bevis på att det inte är trovärdigt! säger Honkasalo.

Erkki Perälä ger Guggenheimstiftelsen ett ultimatum när han skriver att stiftelsen inte får ta emot pengarna om de vill ha hans röst. Också Honkasalo ser det här som en möjlighet.

Helsingfors stadsfullmäktige möts på onsdag kväll. Flera partier väntas diskutera sin inställning till Guggenheimfrågan inför mötet.

Läs också:

De vände kappan i Guggenheimfrågan
Staten satsar flera hundratusen euro på Guggenheim-tävling