Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

Medieforskare: Kärleksaffärer och otrohet intresserar

Från 2014
Uppdaterad 15.01.2014 16:20.
Tidningen Closer om president Hollandes påstådda affär
Bildtext Skvallerjournalistiken viker ut sig
Bild: reuters tv

Högt uppsatta politikers officiella och framför allt inofficiella kärleksaffärer fortsätter att engagera pressen och mediekonsumenterna. Kändispolitiker som Silvio Berlusconi, Bill Clinton och Dominique Strauss-Kahn, för att nämna några, är minst lika kända för sina kvinnoaffärer som för sina politiska bedrifter.

Nu har President Francois Hollande varit i skärselden i och med sin påstådda kärleksaffär med en aktris och så har Matti Vanhanes förhållande med ex-flickvännen igen väckts till liv. Det här i och med den Europeiska människorättsdomstolens utlåtande om boken Pääministerin morsian, som föll till Vanhanens fördel.

Men är det riktigt skäligt att påstådda älskarinnor till högt uppsatta statsmän figurerar i media så som de gör idag?

Ari Nykvist är medieforskare vid Åbo Akademi och han tycker inte att det är skäligt att skriva om politikers kärleksliv i den utsträckningen som vi sett den senaste tiden.

- I första hand borde varje seriös journalist utgå ifrån vad politiker och andra myndighetspersoner gör i sitt yrkesutövande. Vad de gör eller inte gör i sitt privatliv är sekundärt. Någonstans kommer det en gräns, och den gränsen börjar bli mer och mer suddig, säger Nykvist.

Han medger att det kan vara svårt att lita på en person som porträtteras i tvivelaktig dager, i synnerhet om hen fattar beslut som kräver hög moral. Men det som journalister mer än ofta glömmer bort eller struntar i är att förklara sambandet mellan politikernas kärleksaffärer och de beslut som personerna i fråga står i beråd att fatta.

Men hur stor är då risken att viktig information faller i skuggan av skandaljournalistiken?

Generellt sett är risken än så länge inte så stor, menar Nykvist. Tillsvidare finns det plats även för de stora frågorna och viktiga besluten. Men om utvecklingen fortsätter på det här sättet ökar risken för att massmedierna är fulla med så kallade skandalartiklar.

Ari Nykvist forskar i hur tabloidiseringen av dagstidningarna inverkar på journalistiken. Han menar att journalistiken i de seriösa dagstidningarna allt mer följer den riktingen kvällstidningarna står för, det blir mera sensation helt enkelt.

- Det här kan leda till att demokratin försvagas och att vi allt sämre förstår hur samhället fungerar, säger Nykvist.

Men det finns också fördelar med det här fenomenet tillägger medieforskaren. Det att medieinnehållet blir allt lättare betyder att flera personer tar det till sig.

- Pratar man om politikernas kvinnoaffärer så får man åtminstone en reaktion. I bästa fall öppnar det för djupare engagemang, tillägger Nykvist.