Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Haglund: Sisu får nya möjligheter

Från 2014
Uppdaterad 15.01.2014 17:16.
Programmet är inte längre tillgängligt

Sisu kan inte få försvarsmaktens beställning på tunga lastbilar på grund av bristfällig offert. Men i framtiden kan det bli möjligt med andra beställningar, säger försvarsminister Carl Haglund från SFP som på onsdagen (15.1) besökte Västnyland och också Sisus fabrik i Karis.

Radio Vega Västnyland

Programmet är inte längre tillgängligt

– Våra upphandlingsmänniskor säger tyvärr att Sisu inte längre, eftersom man inte lämnade in en ordentlig offert, kan vara med i tävlingen. Jag tycker det är beklagligt, men det är läget. Vi måste se framåt och lyckligtvis har Sisu säkert också andra kunder, säger Haglund.

Han understryker att det inte längre är möjligt att göra direktanskaffningar utan att den moderna världen kräver ordentliga upphandlingar.

Brister

Det var redan i mitten av december som Försvarsministeriet publicerade ett pressmeddelande på sin webbplats om att Sisu inte längre är med i anbudstävlingen.

På webbsidan publicerades också en promemoria där det tydligt lyfts fram att det finns brister i den offert Sisu lämnade in. Bland annat saknas prisuppgifter och uppgifter om hur Sisus bilar uppfyller de krav som ställs på bilarna i offertförfrågan.

Överdirektör Jukka Juusti vid Försvarsministeriets resurspolitiska avdelning, säger att den som svarar på en offertförfrågan måste svara ordentligt och enligt reglerna. Något annat går inte för sig.
– Alla sökande måste behandlas jämlikt och vi följer lagen.

Sisu missnöjd

Sisu har lämnat in rättelseyrkan till ministeriet om upphandlingen. Sisu anser sig ha blivit diskriminerad i processen och felbehandlad.

Ett svar på rättelseyrkan kommer troligtvis senast nästa vecka, säger Juusti.

På försvarsministeriet anser man att frågan just nu är slutagerad, säger försvarsminister Carl Haglund.
– Vi har haft både våra egna jurister, försvarsmaktens jurister och en utomstående juristbyrå att titta på frågan. Det är inte ministerns roll att blanda sig i juridiska processer, men jag har gjort det i det här fallet eftersom jag tycker det är politiskt viktigt. Alla juridiska bedömningar visar tyvärr att deras påstående om att de skulle ha blivit diskriminerade tyvärr inte kan påvisas.

Timo Korhonen, verkställande direktör för Sisu, vill inte kommentera uppgifterna på band via telefon för Yle Västnyland, men säger att företaget har fått en motsvarande beställning från Rumänien.
– Vi kan nog skriva offerter, det faller inte på det.

Han säger också att det är frågan om en lång och komplicerad process och att loppet inte ännu är kört.

Inte sista ordet?

Överdirektör Jukka Juusti vid Försvarsministeriets resurspolitiska avdelning vill som tjänsteman inte ta ställning till om situationen är märklig på något sätt. Han säger ändå något kryptiskt att vi får se vilka svängningar ärendet ännu eventuellt tar.

Försvarsminister Carl Haglund vill blicka framåt på nya möjligheter för samarbete mellan Sisu och försvarsmakten.
– Sisu har ju under årens lopp varit en central aktör när det gäller att leverera försvarsmateriel till försvaret. Det kommer de säkert att kunna vara också framöver.
– Det är viktigt att komma ihåg att den här nuvarande leveransen handlar om helt vanliga tunga lastbilar främst för landsvägsbruk. Det handlar inte om speciellt avancerad försvarsutrustning. Sisus styrka har varit specialfordon för bland annat terrängbruk. Det är också säkert deras styrka i framtiden då försvaret behöver förnya den här typens utrustning.

De företag som enligt ministeriet fortfarande deltar i offertrundan är Iveco Finland, Oy Scan-Auto Ab, Veho (Mercedes-Benz) och Volvo Finland Ab. Målet är att fatta beslut i februari och att avtalet träder i kraft i april.

Arméns materielverks beställning står på sammanlagt omkring 240 tunga lastbilar.

Sisu tävlar inte längre om försvarets lastbilar
8 februari 2013 Feldt-Ranta kräver att försvaret köper av Sisu
A-studio: Sisu kan få lastbilsbeställningen
Riksdagsmän synar Sisu och Syndalen

Diskussion om artikeln