Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Förmånliga bostäder är den nya trenden i byggbranschen

Från 2014
Uppdaterad 04.05.2016 14:00.

Fyrkantigt, minimalistiskt, förmånligt och praktiskt. Så ser det ut när YIT utvecklar bostadslösningar i samarbete med Vanda Stad. Ett pilotprojekt med nya förmånliga bostadsområden i huvudstadsregionen är på gång. Produkten består av så kallade minibostäder.

Två nya höghus ska resas i stadsdelen Kivistö i Vanda och tillfredsställa den ökade efterfrågan på billiga bostäder i Helsingforsregionen. Det första höghuset vid namn Puuhakivi, är sex våningar högt och har redan börjat byggas. Huset hyser 35 lägenheter, som väntas bli klara för inflyttning vårvintern 2015. När det andra höghuset också står klart, finns det sammanlagt 65 nya förmånliga lägenheter till förfogande i Kivistö.

Varje kvadratmeter räknas.

De nya minibostäderna gör att kunden slipper betala för onödiga kvadratmetrar. Genom att bygga flervåningshus lyckas YIT banta ner på byggkostnaderna. Extra lyx som lägenhetsbastu har fallit bort. I stället satsar man på gemensam bastu i huset.

Närheten till ringbanan har också gjort att man har sparat in på bilplatserna, som inte kommer att belasta hyresgästen. Och visst kommer de nya standardiserade bostäderna att bli förmånligare - hela 15 procent billigare än marknadspriset för nya bostäder i samma område. Priset för tre rum och kök på 57, 5 kvadratmeter till exempel ligger på närmare 209 000. Husets billigaste kvadratmeterpris ligger på knappt 3 700 euro.

- Vi strävar efter att bli av med onödiga kvadratmetrar. I våra hus finns inga onödiga hörn eller burspråk som ger tilläggskostnader. Varje kvadratmeter har en funktion och varje kvadratmeter tjänar kunden, säger avdelningschef Antti Inkilä på YIT.

Närheten till ringbanan skapar möjligheter.

De båda husen ligger praktiskt belägna i närheten till den nya ringbanan, som invigs i samband med bostadsmässan under försommaren 2015. Närheten till ringbanan gör att det blir lika enkelt att ta sig in till Helsingfors centrum som att ta sig till flygplatsen. Dessutom kommer Kivistö att få ett eget centrum med butiker och andra viktiga tjänster.

Inkilä tror därför att de nya bostäderna blir en succé.

- På YIT har vi märkt att det finns ett klart behov av förmånliga lägenheter. Jag tror hårt på det här. Konceptet har redan väckt stort intresse och en del av lägenheterna är redan reserverade, säger Inkilä.

Minibostäderna sprider sig som ringar på vattnet.

Det verkar som att minibostäderna är här för att stanna. YIT har ett liknande pilotprojekt i Jyväskylä, där hyresgästerna också får flytta in i början av januari 2015. Förutom i Vanda och Jyväskylä finns det också planer på att bygga minibostäder i Åboregionen, Uleåborg och Rovaniemi. Målet är att slå upp billiga bostäder i alla tillväxtcentrum i Finland.

YIT är däremot inte först med att leverera förmånliga lägenheter till Kivistö i Vanda. De så kallade Boklok-hemmen, som byggdes enligt IKEA:s och Skanskas koncept, har visat att det finns en efterfrågan på billigt boende i Vanda. Men bostäderna som YIT bygger skiljer sig från småhusbostäderna som går under Ikeas och Skanskas regi. Det menar i alla fall Susanna Sucksdorff, utvecklingsdirektör på Skanska.

- Det är en lite annan ”approach” skulle jag säga, även om priset är någorlunda detsamma. Om man tänker på läget så är YIT:s hus nära stationen. Effektivitet är därför ytterst viktigt och man ska snabbt kunna ta sig till stationen. Med Ikea och Boklok är det närmare radhusboende än höghusboende. För våra kunder är det möjligt att ha en egen gård, säger Sucksdorff.

NCC: ”Mera konkurrens behövs”

Det verkar som om förmånliga bostäder är den nya trenden bland byggföretagen. Enligt Jari Lehtinen, avdelningschef för bostadsenheten på NCC, har NCC utvecklat billiga bostadsprodukter i tre år, mest i förorterna kring Hyvinge, Lahtis och Hollola.

- Vi ser att det finns många möjligheter. Många kunder är intresserade av billigare lägenheter. Jag vet att YIT har utvecklat en produkt och ett koncept och jag tror att det är bara bra att det finns konkurrens inom det här området, säger Lehtinen.

Diskussion om artikeln