Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Biogas ersätter tung brännolja vid Snellmans

Från 2014
Uppdaterad 04.05.2016 14:00.
Bildtext Markus Snellman.
Bild: Yle/Kjell Vikman

Snellman Ab i Jakobstad lämnar helt och hållet brännolja som energiform i vår. Tidigare har värmepumpar ersatt oljan för uppvärmning av fabriken, nu kommer processånga att produceras med hjälp av biogas. Snellmans tekniska direktör Markus Snellman tror att fabriken snart kan producera elen den behöver tack vare gasen.

Biogas ersätter tung brännolja vid Snellman Ab

Programmet är inte längre tillgängligt

Snellman Ab är delägare i Jeppo Biogas Ab som startade produktionen av biogas i höstas. Gasproduktionen delas mellan Mirka Ab och Snellman Ab. Mirka får sina gasleveranser via pipeline från produktionsanläggningen i Jeppo medan gasen kommer att transporteras till Snellmans fabrik vid Granholmens industriområde med lastbil.

Snellman Ab siktar mot självförsörjning i energifrågor

Snellman Ab har satsat stort på att ersätta förbränning av tung brännolja för uppvärmningsändamål och för produktion av varmvatten med värmepumpar. Värmepumparna utnyttjar värmeenergin som produceras av de stora kylanläggningar som behövs vid fabriken. Tidigare gick den värmeenergin rakt ut i luften.

Den processånga som fabriken behöver produceras fortfarande genom förbränning av tung brännolja men den tiden är snart förbi när biogasen kommer in bilden.

- Det är ett intressant kretslopp säger Markus Snellman, teknisk direktör vid Snellman Ab. Han syftar på den svämgödsel som grisarna vid fabriken producerar, den transporteras till Jeppo och kommer att transporteras tillbaka som biogas senare under våren.

I Markus Snellmans planer för företaget ingår också att på sikt producera den el som fabriken behöver med förbränning av biogas och då kunde fabriken bli helt oberoende av yttre energitillförsel.

- Djurtransporterna till fabriken kunde också ske med gasdrivna lastbilar, det är fullt möjligt inom fem år, säger Snellman.