Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

"Femtio och fabulös"

Från 2014
Uppdaterad 16.01.2014 21:00.
Programmet är inte längre tillgängligt

USA:s första dam fyller femtio år på fredag, och ska fira det med mycket dans. Michelle Obama har tillika nästan fem år bakom sig i Vita Huset och är fortfarande mycket populär bland amerikanerna, inte minst för sitt arbete för folkhälsan.

- Hon är en härlig första dam, en fräsch fläkt säger Pat Slater som kommer gående förbi Vita Huset.

Det anser också många andra amerikaner, som Victoria Green, som konstaterar att hon minns fyra olika första damer.

- Fastän de alla har varit rätt så välformulerade och eleganta, så har de inte verkat lika nära som Michelle Obama. Man känner faktiskt att hon är på folkets sida, menar Green, och berömmer framför allt presidentfruns insatser i hälso- och skolfrågor.

När Michelle Obama hoppar omkring med barnen i en gymnastiksal i Washington är det en del av hennes högprioriterade "Let's Move"-kampanj, som har som mål att minska barnfetma i USA.

Det handlar om att röra på sig, äta rätt och ha tillgång till hälsosam mat. För man räknar med att vart tredje amerikanskt barn lider av övervikt eller fetma. Men den trenden börjar vända, hävdar Obama som turnerar oförtröttligt med det här budskapet:

- Vi har skapat en kulturell förändring i hur vi lever och äter, och våra ansträngningar har börjat få en verklig effekt på våra barns liv, konstaterade hon under en av kampanjens tillställningar.

Barack Obama har offentligt medgett att hans fru är den populärare av de två, och hon får också alltid högre poäng än maken i opinionsmätningar.

USA:s första dam avhåller sig ändå från att ta ställning i amerikanska tvistefrågor, men är känd för sin slagfärdighet, också när det handlar om den egna födelsedagen:

- Jag blir femti, femti och fabulös, den 17 januari, sa hon vid ett besök på ett barnsjukhus.

De inbjudna till födelsedagsfesten i Vita Huset på lördag har uppmanats att ha på sig bekväma skor och öva sina danssteg.