Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Presidentbesöket kan ge ett lyft för Vacon

Från 2014
Uppdaterad 16.01.2014 11:37.
Energiminister Ernest Moniz, president Barack Obama, Dan Isaksson, Vacon
Bildtext President Barack Obama guidas av Dan Isaksson. I bakgrunden energiminister Ernest Moniz.
Bild: Vacon

USA:s president Barack Obama bekantade sig på onsdagen med Vasaföretaget Vacons filial i Durham, North Carolina. I samband med besöket efterlyste Obama tätare kontakter mellan universitetsvärlden och företag som Vacon.

Med på besöket var också Ernest Moniz, USA:s energiminister. Presidenten med sällskap fick en rundtur på forsknings- och utvecklingsenheten. Obama informerades om Vacons arbete med att ta fram teknik för bättre energieffektivitet.

Orsaken till varför presidenten besökte ett företag som Vacon förklarade Obama i ett tal som han höll på North Carolina State University:

- Vi måste göra mera för att skapa kontakter mellan universitet som detta och företag som Vacon. Det här ska gör USA till det bästa landet i världen för att starta nya företag och skapa nya jobb, sade Obama.

Dan Isaksson leder Vacons verksamhet i Durham, NC. Han säger att det var en stor ära att ha presidenten som gäst.
- President Obama har ju en tydlig miljöpolicy och i den biten passar vi in, säger Dan Isaksson.

Isaksson tror att presidentbesöket kommer att ha flera positiva konsekvenser för Vacon.
- Vi får synlighet, både hos kunder och samarbetspartners, och så kan det hända att någon "huippubra" ingenjör hör om oss och vill börja jobba för oss, säger Isaksson.

Vacons anläggning i Research Triangle Park, Durham, North Carolina sysslar med forskning och utveckling kring elkomponenter som arbetar på medelspänning och växelström. Vacon kom till Durham, NC, för två år sedan och har ett tjugotal anställda i sin anläggning där.

Se också: