Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Kattan flyttar till Topeliusskolan

Från 2014
Uppdaterad 16.01.2014 15:39.
juhana herttuan lukio i åbo
Bild: Yle/Andy Ödman

Katedralskolan i Åbo, det svenska gymnasiet, kommer från hösten 2014 att verka i tillfälliga lokaler i Topeliusskolan i stadsdelen Port Arthur.

Katedralskolan måste renoveras, så skolan evakueras under tiden till andra lokaler.

Topeliusskolan består av fyra byggnader, och rektor Timo Kouki har ordnat det så att Katedralskolan helt och hållet får husera i mellanbyggnaden. Den renoverades för fem år sedan.

Administrationen och specialklasser kommer att finnas i byggnaden bredvid, där Juhana Herttuan lukio tidigare fanns.

Många föräldrar och elever har varit oroliga för att inomhusluften i Juhana Herttua skulle vara dålig, och därför känns det bättre att undervisningen nu främst skulle ske i Topeliusskolan.

- Jag tror att psykologin är den att det känns mycket lättare och bättre för många som har befarat att det skulle vara något problem, medan vi här bland lärarna i Katedralskolan har tänkt att det är minst lika bra i Juhana Herttua-byggnaden som det är i Katedralskolan i dag, säger rektor Bertel Wahlström.

I diskussionerna nämndes flera alternativ för var Kattan under renoveringen skulle verka, bland annat den förra Navigationsskolan. Nämnden för fostran och undervisning ansåg att Juhana Herttuan koulu lämpade sig bäst.

Enligt planerna ska renoveringen av Katedralskolan vara färdig i slutet av 2015, så att vårterminen 2016 kan inledas i de nyrenoverade lokalerna.