Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Tedi och Emil testar Fifa 14

Från 2014
Uppdaterad 24.01.2014 15:05.
Bildtext Är detta årets spel?
Bild: X3M/Tedi Tallqvist

Vi vet inte hur det fungerar hemma hos dig, men här på X3M hittar vi ett husdjur man inte kan sluta dadda om. Det där kräket som får lite för mycket uppmärksamhet. Den där Playstation 4:an. Idag recenserar vi Fifa 14.

Vi sökte efter konsolen i kanske 20 minuter innan vi vågade knacka på chefens skrämmande-stör-ej-viktigt-möte-på-gång-dörr. Ett viktigt möte var det inte, istället en fullfjädrad fotisduell på platt-tv:n mellan program- och musikchefens rum. Nå vi blåste i visselpipan, sa att det är dags för oss att börja jobba, nappade kablarna, konsolen, och spelet och kunde börja bedöma det nyaste fotbollsspelet man hittar där ute: Fifa 14.

Bildtext Tedi och Emil testar.
Bild: Tage Rönnqvist / YLE

Lätt och smidigt gick vi in på kick-off, fick välja lag och tänkte att vi kör säkert och internationellt med Zlatans Zverige. Vi började med att åka på stryk mot Brasilien - 0-1.

Tedi: Men hur? Sverige är ju världsbäst på allt?

Med noll skott på mål blir det inga mål, konstaterade vi och att spela på samma lag är ett nöje om om du faktiskt vågar lita på dina vänner och är okej med att sätta ner svårighetsgraden till Amatör.

Emil: Jag hatar spel där gubben inte lyssnar på en.

Tedi: Det kan bero på att du inte kan tala med honom, du måste styra honom. Med knapparna. Men spelarna är mer tröga i vändningarna än i tidigare spel, det märks, mer realistiskt kanske man kallar det?

"Man blir så FÖRBANNAD när man förlorar.."

..sa Emil och vann Tedi 2-1 med Ajax mot LA Galaxy i andra matchen.

..men såå LYCKLIG när man vinner!

Det är charmen med Fifa. Vinner du, kan inget stoppa dig, men åker du på förlust, då vill du inte tala med nån. På en vecka.

Bild: X3M/Tedi Tallqvist

Fifa 14 på de nyaste konsolerna har en otroligt bra grafik. Det ser du i replay-läget efter en fin målchans. Det är nästan så verkligt att man efter matchen är fullt inställd på att hoppa i duschen och gå genom matchens plus och minus med tränaren och ens lagkamrater. Som inte existerar.

Tedi: Matchen klipps inte heller på samma sätt som förut, spelet är flytande hela tiden. Lever och fortsätter. Vilket är otroligt härligt att se på. Tidigare då bollen rullade över sidolinjen klipptes det till inkast, nu springer spelaren själv efter bollen, passar den åt inkastaren, väntar på att den andra bollen som av nån orsak sparkades in på plan rensas bort för att sen kunna fortsätta spelet. Allt i ett kör. Det är verklighetstroget.

Den nya generationen

Det är just i sportspel som Fifa som vi känner av den nya generationens spelkänsla. Man kan inte ge grafiken tillräckligt med beröm och något som häpnat med Fifa är att det alltid känns som om spelaren sparkar, fintar, reagerar och springer på ett nytt sätt. Men man blir ju inte proffs efter en match.

Emil: Offside är så jobbigt, varför har man det? Skulle det vara så många fler mål annars?

Fifa har många olika spellägen, antingen spelar du upp dej individuellt med ditt favoritlag, säsong efter säsong i karriärläget eller så bjuder du över kompisar och utmanar dem i så kallade vänskapsmatcher. När du sen känner att du på riktigt behöver motstånd, då går du ut på nätet och möter hungriga galningar världen över. Det är matcherna på nätet som gör fotbollen vackrast.

Bild: X3M/Tedi Tallqvist

Tedi: Jag har spelat Fifa sen 2007 då det var riktigt skit, sett hur spelserien revolutionsartat gått genom en makalös uppdatering 2010 och att nu få andas in Fifa 14 i sin vackraste form är slående och får en att undra: vad händer i Fifa 15?

Kanske man ändå skulle kunna ha fotbolls-VM i Qatar 2022 på sommaren, men inomhus, med A/C, framför tv-skärmen?

Tedi: Jag tror att det här spelet kommer vara i min topp femma på de bästa spelen i år - vad vi än spelar från och med nu. Det är ett spel som aldrig dör ut.

Emil: Det bästa med spelet är grafiken. Det sämsta? Om man inte vinner är det lätt årets mest frustrationsframkallande spel.

Tedi: En match till: jag måste ännu ta en ManU-Chelsea match.

Men på PS4:an med svårighetsgraden Världsklass kan man inte styra och ställa om man aldrig deltagit i Hesa Cup, eller föredrar Xbox som plattform, för den delen. 1-0 åt Chelsea och Emil gav Tedi den där blicken, "ta en El Clasico, och vinn före vi fortsätter. Annars är du bara sur."

Matchen slutade 0-4. Åt dom. Och Tedi fick lite huvudvärk. Men ändå en sån huvudvärk som präglas av en inre röst: en match till. DEN vinner du nog.

Mer om ämnet på Yle Arenan