Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Chatta om goda och dåliga nyheter

Från 2014
Uppdaterad 22.09.2014 14:49.
Yle Västnylands chef Patrik Rosström är redo för valkvällen.
Bildtext Chatta med Yle Västnylands redaktionschef Patrik Rosström.
Bild: yle/Petra Thilman

Ofta får vi höra att vi ”bara har dåliga nyheter”. Att de nyheter som Yle Västnyland levererar alltså är negativa. Nu har vi mätt det. Det är inte så. I medievärlden pågår just nu också en diskussion om ”konstruktiva nyheter”. Kom med och chatta med mig om goda och dåliga nyheter samt om vad som kunde bli bättre. Konstruktivt.

Det finns de som anser att det mesta i nyheterna i dag är ”dåliga” nyheter. Det är katastrofer, krig, olyckor, brott, skandaler och en massa elände. De finns de som säger att nyheterna gör en på dåligt humör. Gäller det här också lokalt? Lokalt handlar det förstås sällan om naturkatastrofer och krig. Men är det trots det ”bara dåliga nyheter”?

Ett av flera projekt under 2013 har för Yle Västnyland varit att mäta just det här. Med start i februari 2013 har vi varje morgon, hela året, diskuterat och kategoriserat alla den morgonens nyhetsinslag i vilka vi har intervjuat någon. Det blev över 550 inslag.

Men, som Haagerup konstaterar, människor behöver nyheter som visar att världen också är annat än skrämmande, hotfull eller galen. Nyheter som inspirerar, engagerar och ger hopp.

Eftersom det är givet att vi också har inslag som varken kan sägas vara positiva (goda) eller negativa (dåliga) så lade vi till en kategori neutrala.
Resultatet är att vi under året 2013 levererade så gott som jämna tredjedelar av goda, dåliga och neutrala nyheter.

Nu funderar vi på vad vi ska göra med den informationen. Och som en del av det arbetet kommer också begreppet ”konsktruktiva nyheter” med i bilden. Det har vid det här laget redan blivit ett begrepp åtminstone bland journalister. En av yles redaktionschefer i Helsingfros, Jonas Jungar, skrev en kolumn om det här för en tid sedan.

Kom med och chatta om det här! Om Yle Västnylands nyheter. Om goda och dåliga nyheter och om konstruktiva nyheter. Kom med åsikter och påståenden och kom med frågor och (konstruktiva) förslag.

Här fanns tidigare en liveblogg. Den är numera borttagen.