Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Hon tävlar om att få bo på Mars

Från 2014
Uppdaterad 17.01.2014 08:06.
Bildtext Inka Haltiapuu tycker att det är bra att människor sprider sig till andra planeter. "Man ska inte lägga alla ägg i samma korg".
Bild: Mars One/privat

Finländaren Inka Haltiapuu hoppas kunna flytta till planeten Mars för att bo där resten av sitt liv. En spännande resa utlovas – om den blir av. Det finns nämligen också många rymdexperter som är tveksamma till att projektet kan förverkligas.

- Det skulle vara jätteintressant att bo på en annan planet. Tidigare trodde man att det bara var i science fiction-serier man kunde göra det här, säger helsingforsaren Inka Haltiapuu som är 34 år gammal.

Hon menar att det med dagens teknologi faktiskt är möjligt att bo på Mars.

- Och det är otroligt coolt!

Stort intresse över hela världen

Bildtext Så här ser Mars Ones planerade moduler ut. I dem ska människorna bo och jobba.
Bild: Mars One

200 000 personer ansökte i fjol om att få åka till Mars för att kolonisera planeten med start år 2023. 1058 personer, varav fem finländare, är fortfarande med och kämpar om att få bli inflyttade marsianer. Inka Haltiapuu är alltså en av dem.

Bakom projektet står den holländska ideella organisationen Mars One och de har haft ett digert jobb med att välja fram de mest motiverade kandidaterna.

En ganska stor del av ansökningarna var ändå uppenbart oseriösa. Det berättar Norbert Kraft som är medicinskt ansvarig på organisationen.

- Om någon talar in en videoansökan klädd i underkläder eller pyjamas och bara kort konstaterar att de vill ha jobbet så är det inte särskilt respektingivande, kommenterar Kraft.

Han påpekar dessutom att många kandidater blandade ihop månen med Mars. Inte särskilt lyckat det heller.

Haltiapuu tar däremot resan på stort allvar och känner redan nu till en hel del om Mars.

”Okej att inte kunna återvända”

Bildtext Så här väntas modulerna se ut inuti.
Bild: Mars One

Men varför vill hon åka trots att det antagligen inte kommer att vara möjligt att återvända?

- Det är inget problem för mig att det är en enkelbiljett utan retur för vi har ju alla en enkelbiljett i livet så att säga. Om jag på det här sättet hinner göra något vansinnigt viktigt och betydelsefullt så räcker det för mig, säger Haltiapuu.

Uppdraget kommer ändå inte att bli lätt.

- Knappast någon vänjer sig vid att tvingas lämna familj och vänner för att aldrig kunna träffa dem mer igen; bara via audio- och videolänk. Det är den största utmaningen för mig.

Tanken är alltså att skicka iväg sex grupper på fyra personer till den röda planeten. Den första gruppen börjar träna redan nästa år - åtta år innan den planerade avfärden år 2023.

Hård träning i åtta år

Norbert Kraft på Mars One berättar att deltagarna ska lära sig allt möjligt de kan tänkas behöva kunna för att överleva. Listan är lång: arkeologi, astronomi, medicin, toxikologi, biologi med mera.

Deltagarna ska först simulera livet på Mars i moduler här på jorden och de som inte lyckas lära sig allt de borde åker ut.

Samtidigt finns det ändå många skeptiker som tror att Mars One-projektets tidtabell är för ambitiös och att tekniken inte kommer att vara tillräckligt utvecklad då. Mer om det lite senare i texten.

Motion och biljard

Bildtext Resan beräknas ta 210 dagar.
Bild: Mars One

Men om allt går som teamet vill så räcker själva resan till planeten närmare sju månader och Haltiapuu väntar sig att den blir lugn. Hon kan redan leva sig in i situationen.

- Man gör säkert vetenskapliga experiment under färden och så motionerar man – minst 2-3 timmar per dag för att musklerna inte ska förtvina.

Dessutom tror hon att det blir tid över för att studera och för att till exempel spela biljard i tyngdlösheten.

Upptäcksresor och monotont underhåll

Bildtext Bostadsmodulerna måste underhållas regelbundet. Det kommer också att finnas reservbostäder ifall tekniska fel uppstår.
Bild: Mars One

Väl framme på den röda planeten så ser hon fram emot att göra upptäcktsresor i närheten av basen.

- Man tittar sig omkring; både på eget initiativ och på uppdrag av forskare på jorden. Det gäller också att underhålla det livsviktiga boendet.

Allt från solpanelerna till rymddräkterna och växthuset där man odlar sin egen mat måste vara i skick hela tiden. Troligen måste man också gräva ned bostadsmodulerna under minst fem meter jord för att skydda mot kosmisk strålning. Haltiapuu är inställd på att det kommer att bli tråkigt ibland.

- Livet på Mars lämpar sig inte för folk som hela tiden vill göra något nytt och spännande. Det är bäst för folk såsom jag som tycker om att vara hemma och tycker om att ha rutiner och att göra samma saker på nytt och på nytt, säger hon.

”Projektet är orealistiskt”

Bildtext Rymdskeppsdesignern John Spencer gillar människorna bakom Mars One men ser många praktiska problem.
Bild: JSS Photo/CSA

Men Mars One-projektet har alltså också fått kritik. En av kritikerna är John Spencer som är grundare av Space Tourism Society, en förening för rymdturism. Spencer är en pionjär på området och har också designat rymdskeppsdelar för den amerikanska rymdstyrelsen Nasa.

- Den allmänna uppfattningen i den professionella rymdindustrin är att Mars One inte kommer att lyckas, kommenterar Spencer till Yle Nyheter.

Han tillägger att det behövs flera miljarder dollar för att bygga en permanent bas på Mars och att det ännu finns en hel del teknologi som måste uppfinnas för att det ska lyckas.

- De tekniska utmaningarna är stora, till och med för det mest välkända aktörerna inom rymdbranschen. Det handlar bland annat om hur man problemfritt ska kunna skicka så mycket material till Mars på så kort tid.

Norbert Kraft på Mars One, som kommer att använda flera underleverantörer, tvekar ändå inte på tekniken.

- Min fråga till Spencer är: har du faktiskt besökt rymdföretagen Space X, Lockheed Martin och Paragon? Och har du frågat dem om de inte kan genomföra det här? Först då de säger det så tror jag på det, konstaterar Kraft.

Tv-rättigheter betalar det mesta?

gammal tv
Bild: sxc.hu

När det gäller finansieringen så väntas den främst ske med hjälp av dyra tv-sändningsrättigheter. Deltagarnas träning inför resan och vistelsen på Mars ska nämligen filmas och visas för hela världen. En slags interplanetär Big Brother, kan man säga.

Det är oklart om det här konceptet kan ge tillräckligt med pengar för att finansiera Mars-expeditionen. Norbert Kraft tror ändå att det här kommer att bli jättepopulärt och jämför ekonomin med de olympiska spelen och Formula 1.

- Jag skulle själv definitivt titta på ett sådant här tv-program för att se vad deltagarna gör. Det är spännande att se hur folk från olika kulturer jobbar tillsammans för att lösa olika utmaningar, kommenterar han.

Historien upprepar sig

Rymdskeppsdesignern John Spencer tror däremot att Mars One projektet kommer att försvinna inom några år, och aldrig bli av – åtminstone inte i sin nuvarande form.

- Vi har sett tiotals privata aktörer starta ambitiösa projekt med stor entusiasm. De har till och med haft vissa goda idéer men de är i många fall inte så insatta i rymdbranschen sedan tidigare och inser inte vad som verkligen går att genomföra just nu eller om några år.

Andra mer realistiska planer?

Bildtext Bröllop i uppblåsbara rymdhotell
Bild: Jeff Coatney

Spencer tror att andra privata rymdprojekt är mer realistiska.

- Om några år finns det ett hotell i omloppsbana runt jorden. Hotellet kommer att bestå av flera uppblåsbara moduler som är sammankopplade med varandra.

Bildtext John Spencer har designat det här rymdskeppet.
Bild: John Spencer

Och senast nästa årtionde så kommer rika personer att satsa miljarder dollar på sina egna rymdskepp.

- Med dem kan de sedan åka på semester runt jorden eller månen. Det kommer att bli en ny trend.

Sport i rymden!

Spencer tror dessutom att rymdsport så småningom kommer att bli den nya modeflugan; kanske finansierat av mediebolag från hela världen.

- Det kan handla om bollsporter i tyngdlöshet, att hoppa fallskärm från omloppsbanan, löpning på Månen och så vidare. Möjligheterna är nästan oändliga, kommenterar han.

Diskussion om artikeln