Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Ligan som gjorde inbrott i Karis fast

Från 2014
Uppdaterad 17.01.2014 12:23.
Egnahemshusområde i Lövkulla i Karis och på bilden syns två gråa egnahemshus längs med en sandig gata.
Bildtext Ett par av de sammanlagt trettiotalet inbrott skedde i Lövkulla i Karis.

Inbrottstjuvar bröt sig in i tre småhus i Karis under ett par timmar på onsdag kväll men polisen har gripit en liga som sannolikt också gjort inbrotten i Karis. Överlag kan polisen göra snabbare gripanden av främst utländska ligor jämfört med för några år sedan.

Programmet är inte längre tillgängligt

Ligan verkar ha gjort ett trettiotal inbrott.

Inbrottstjuvar bröt sig in i tre småhus i Karis under ett par timmar på onsdag kväll. Husen ligger rätt nära varandra på Åsvängen, Forsgränd och Brogränden.
Tjuvarna tog sig in genom att krossa glas i dörrar mot den mörkare trädgårdssidan. Ingen var hemma i husen just då men husen ligger centralt belägna i upplysta områden.

Det visade sig att det med stor sannolikhet var en utländsk liga som stod bakom sammanlagt ett trettiotal inbrott. Polisen hade fått in många liknande anmälningar om inbrott från den tionde januari. Alla inbrott var gjorda på ungefär samma sätt och stöldgodset bestod av liknande saker.

Polisen kunde gripa männen tack vare en övervakningskamera i en av bostäderna. På onsdag den 15 januari, några timmar innan inbrotten i Karis, gick polisen ut med bilderna och en video. Tolv timmar senare greps tjuvarna då personalen på den plats där ligan var inkvarterad kände igen männen från bilderna.

Klockor och smycken som stöldgods

Det hjälpte polisen som sedan kunde gripa de tre männen tolv timmar senare. De är födda 1981, 1988 och 1990. Stöldgodset bestod bland annat av flera klockor och över 100 smycken.

Bildtext Glasmästare Thomas Wernér på Karis glasverkstad.

För den som exempelvis råkar ut för ett inbrott finns både glasföretag och låsfirmor tillgängliga dygnet runt.

- Vi rycker ut under jourtid kanske 1-2 gånger i veckan som mest, säger glasmästare Thomas Wernér från Karis glashall.

Karisbor känner sig trygga

Karisborna verkar heller inte särskilt oroliga över att det ska hända saker utan känner sig rätt trygga på sin hemort.

- Nej, jag känner mig inte otrygg att bo i Karis, säger en Karisbo.

- Börjar man bli orolig så får man ju fundera på allt. Det är så sällan det sker. Inte har det hänt något här förut, allt har ju fått vara ifred här. Men det blir mer och mer, blir det visumfritt så blir det säkert ännu mer, säger en av grannarna till husen där det skett inbrott, Jan Rönnberg i Lövkulla.

Bildtext Också på Åsvängen i Karis skedde ett inbrott.

Överlag får polisen idag snabbare fast utländska ligor tack vare att man satsar en hel del på yrkesmässig brottslighet. Det innebär bland annat ett bättre samarbete mellan Finland och de baltiska länderna och också mellan gränstullen och polisen. Också övervakningskameror underlättar polisens arbete. Ett annat exempel är den liga som blev fast i Litauen under fjolåret. Den hade stulit 36 båtmotorer i Västnyland under hösten.