Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

Facebook-tråd förargar försvaret

Uppdaterad 17.01.2014 23:03.
Kommendörsbyte vid Nylands brigad 31.12.2012
Bildtext arkivbild

En Facebook-tråd med kommentarer om stampersonal upprör Dragsviks brigadkommendör Olavi Jantunen. Historier om anställda som skjuter med sin Colt i luften avfärdar han direkt.

En diskussion om stamanställda i Facebook-gruppen "Vi som tjänstgjort i Dragsvik" blev snabbt populär bland användarna. Tråden har senare tagits bort, men före det hann flera kränkande kommentarer skrivas där personer nämnde stampersonal vid namn. Här under publicerar vi några av kommentarerna som fanns på tråden. Vi har tagit bort de stamanställdas namn.

- "Ingen rök utan eld... redan det jag hörde av en drabbad hade räckt till fängelsestraff om det hade utspelats mellan civila personer"

- "Vet inte om ryktet stämmer men hörde att han blev "degraderad" och fick börja vid transportkompaniet för att han ut tagit mannar till skogen och låtit dom binda fast honom vid ett träd naken och sen smörja in hela kroppen med vaselin. De fick hämta honom första morgonen. Vet något om ryktet stämmer?"

- ”Det finns helt galet många officerare som skjutit i taket med sin Colt… en vid varje truppförband minst”

Ingen polisanmälan

Ingen har ännu kontaktat polisen med anledning av kommentarerna i tråden, men enligt polisen kan det finnas orsak att göra det oavsett sanningshalten i det som skrivits.

Nylands brigads brigadkommendör Olavi Jantunen är upprörd.

- Vi kan inte veta om de som anklagas verkligen gjort sig skyldiga till anklagelserna, säger Jantunen.

Vissa av anklagelserna går långt tillbaka i tiden och det är svårt att i efterhand få svar på om de stämmer. Vissa av de anklagade lever inte längre.

- Att påstå sådana saker om dem som inte kan försvara sig själv är elakt, säger Jantunen.

Nolltolerans

Jantunen understryker också att brigaden har nolltolerans mot pennalism.

- Det är alltid en massa snack om sådant här i försvaret. Men vi har arbetat hårt med att få bort trakasserier på brigaden och det som har hänt för trettio år sedan kan inte hända i dag, säger Jantunen.

Läs också:
Polisen ser allvarligt på ryktesspridning kring Dragsvik

Mer om ämnet på Yle Arenan