Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Plötsligt fattade jag varför Swedish House Mafia lade av

Från 2014
Uppdaterad 29.10.2015 10:06.

.
För visst kändes det ju som ett underligt beslut då de i juni 2012 plötsligt meddelade att de kommer att lägga av efter en sista turné tillsammans. De var ju trots allt på toppen av sin karriär, då när det började kännas som att allt de rör blir guld, att de kunde få jobba med vem som helst och att det bara var för dem att ta över världen! Men de hade bestämt sig, och 24 mars 2013 gjorde de sin sista spelning inför 55.000 fans i Miami. Som grupp var de då större än någonsin.

Jag kan ju inte annat än hylla trion Sebastian Ingrosso, Axwell och Steve Angello för att de vågade lyda rådet ”det lönar sig att sluta på topp”, och med facit på hand så har ju inte heller de låtar som Axwell, Ingrosso eller Angello varit inblandade i efter SHM ju varit ens nära på så bra och framgångsrika som SHM-låtarna. Men det är ju dumt att ens kräva det. Däremot är det ju Avicii som sopat banan med alla andra de senaste året. Så vad var det då som fick dem att fatta att nu ska vi ge vidare stafett.

Jag tror det var Björn (eller så Benny) från Abba som sa att en låtskrivare har sin guldperiod och den räcker olika länge för olika låtskrivare. Då den sedan är slut så kommer den inte tillbaka. Punkt. Men ändå har jag nog mer förståelse för de artister som fortsätter dra ut på sin karriär så länge som möjligt, dessutom är det ju deras jobb att skriva låtar, varför sluta med det fastän de kanske inte blir riktigt lika stora. Men var vad det som gav dem (SHM) impulsen att lägga den gemensamma dj-utrustningen på hyllan?

Var det möjligtvis insikten om att dagens trender inom popmusiken kommer och försvinner i allt snabbare takt. Som t.ex. Dubstep – plötsligt blev alla producenter och artister grymt inspirerade av genren som bubblat på bra som ett underground fenomen men som raskt hoppade över till mainstreampubliken. De sista som egentligen använde dubstep var typ varannan artist i Eurovisionen ifjol. Sen tog det slut, har inte ens en aning om vad nån sån som Skrillex ens sysslar med idag. Var det kanske så att de (SHM) insåg att de bästa låtarna gör vi då de är i en viss stil, och den stilen kommer inte att vara lika het mera i slutet av 2014?

Sommaren 2013, då Avicii febern är som störst, släpper en 17-årig DJ från Holland vid namn Martin Garrix en låt som heter Animals. Då den kom kändes den väldigt fräsch i förhållande till t.ex. David Guetta och SHM vars koncept och låtar var så bekant att låtarna blev lite förutsägbara. Animals bröt det här och var bland annat den första instrumentala låten att toppa listorna i storbritannien sedan Mr.Oizos Flat Beat från 1999. Under hösten & vintern blev låten också allt mer populär hos en allt större publik, och de senaste veckorna har den varit riktigt högt uppe på olika listor i Finland. I september släppte kanadensiska DJ-duon Dvbbs låten Tsunami som är ganska långt i samma stil. Innan dess hade låten redan spelats på en hel del festivaler.

Här om veckan släppte Martin Garrix följande singel, Wizard, och då jag lyssnade på låten insåg jag genast, inte skulle ”ännu en” SHM-låt ha nån som helst chans mot den här formen av EDM (Elektronisk Dansmusik). Nånting som de helt säkert kunde förutspå hört exempel på (då de ju är mitt i branschen) redan långt innan den nånne den stora publiken. Visste de vad som skulle komma, att det inte är deras grej, och då det knappast är sådär bara att förnya sig som artist så är det lika bra att sluta på topp.

Det här är ju naturligtvis bara mina tankar om vad som kunde ligga bakom deras beslut, det kan ju vara tusen andra saker också. En avslutningsturné så man är på toppen säljer ju slut precis alla konserter, och om man inte slutar kan man ju inte göra en bejublad comeback heller. Oavsett vad som händer, så hoppas jag i alla fall att Martin Garrix förstår att njuta fullt ut av den frukt som hans skapande bär just nu, för i höst kan det vara att vi är totalt trötta, och utleda på hans stuk, och att det är nån helt annan som regerar på listorna.

Musikchefen

Avicii kommer till Helsingfors

Ny låt av Avicii är här!

Nu är Tim Bergling, dvs Avicii tillbaka.

Spotify på en datorskärm

Sounds From Svenskfinland

Spotifylista med Finlandssvensk musik.

Det viktiga i att öppna alla dörrar

Musikchefen bloggar.

Den skitiga rockens återkomst?

Finland: "metallmusikens förlovade land".