Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

EU skickar militär styrka till Centralafrika?

Från 2014
Fredsbevarare patrullerar i det oroliga landet.
Bild: EPA/EMA/ECPAD

EU:s utrikesministrar väntas på ett möte i Bryssel på måndagen besluta om att skicka en militär styrka till Centralafrikanska republiken för att trygga säkerheten i landet.

Finland kan komma att bidra till styrkan med allt från några officerare till några tiotals soldater, bedömer utrikesminister Erkki Tuomioja (SDP) i tidningen Helsingin Sanomat.

EU ska redan ha börjat utreda budgetfrågor och praktiska arrangemang kring operationen, skriver tidningen.

Det handlar om en styrka på kring 1 000-1 500 soldater sammanlagt som skulle befinna sig i landet i upp till sex månader. Efter det skulle den Afrikanska unionens trupper ta över.

Estland meddelade i torsdags att de är beredda på att bidra med en styrka om 55 soldater, men till exempel Storbritannien har sagt att man endast kommer att bidra med logistisk hjälp.

Insatsen skulle i första hand handla om att bevaka området runt flygplatsen i huvudstaden Bangui, där tiotusentals flyktingar befinner sig, skriver Sveriges Radio.

Om insatsen blir av är det frågan om EU:s femte pågående militärinsats. Det kan komma att handla om unionens snabbinsatsstyrkor, men enligt EU-tjänstemän som tidningen Wall Street Journal har talat med är det osannolikt.

Också om beslutet fattas snabbt tar det minst en månad innan de är på plats, har Sveriges utrikesminister Carl Bildt bedömt.

Frankrike och Afrikanska unionens trupper finns redan på plats i Centralafrikanska republiken.

Sveriges Radio, HS, Wall Street Journal

Läs också: FN: "Folkmord hotar i Centralafrikanska republiken"

Diskussion om artikeln