Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Låt inte hunden gå ut på svag is!

Från 2014
Uppdaterad 18.01.2014 14:57.
En colliehund springer i snön
Bild: AP Graphics Bank

Håll hunden alltid kopplad nära svaga isar. Det rådet ger erfaren hundägare i tider då svaga isar hotar både hundägare och hunden.

- Om en hund går ner sig i svag is så skall man inte hoppa efter och försöka rädda hunden speciellt om man rör sig i okända vatten, säger slädhundägaren Anders Myntti på Södra Vallgrund i Vasa skärgård.

- Man skall vara två eller helst tre för att man kan säkra den egna livhanken. Om du är ensam så skall du försöka kalla på hunden åt det håll där du tror att isen håller, säger Myntti.

Enligt Myntti lönar det sig inte att kasta något åt hunden. Det hjälper inte.

- Så skall vi komma ihåg att det är svårare för en hanhund att ta sig upp. Snoppen under magen tar emot, påminner Myntti. Det är lättare för tikar att kravla sig upp.

Yle nyheter har också intervjuat Viveca Iisaho som räddade sin lapphund Piki från att drunkna. Det var en vacker vårdag vid Fiskträsket i Sibbo.

- Jag såg att han hade fallit i. Jag såg bara huvudet och tassarna . Då beslöt jag mig för att försöka rädda honom, säger Pikis ägare.

- Isen var svag så jag slog med armbågarna sönder den. Först bottnade jag men efter en stund "flög fötterna upp" och jag simmade de sista metrarna, säger Viveca Iisaho.

- Om jag inte hade gjort det vad jag gjorde så skulle Piki ha drunknat. Inte tänker man på sig själv i en sådan situation, säger Vivecka Iisaho.

- Strongt gjort av damen som vätte sig och räddade hunden, säger Anders Myntti.

Man han avråder ändå hundägare från att hoppa i och försöka rädda sin hund speciellt om man inte känner till hur djupt det är.