Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Omfattande dopningtillverkning har avslöjats i Savolax

Från 2014
Bild: Suomen tulli

Tullen har avslöjat en omfattande dopningverkstad i Savolax. I verkstaden tillverkades testosteron-piller och ampuller.

Framställning av doping pågick i ett obebott egnahemshus på en liten ort i Savolax. I nedre våningen framställdes testosteron-piller medan övrevåningen tjänade som marijuanaodling.

Två personer misstänks ligga bakom tillverkningen. De är släkt med varandra och den ena av dem är utbildad laborant. Förundersökningen är ännu på hälft, men ett tiotal personer har gripits. De gripna är bland annat misstänkta för grovt dopningsbrott.

Det här är den mest omfattande framställningen av dopningsmedel hemma som tullen hittills har påträffat, och också den som har inbringat mest pengar. Det handlar om åtminstone 200 000 tabletter, och tusentals ampuller som har tillverkats bland annat av insmugglat rå-testosteron från Thailand.

De färdiga tabletterna packades i burkar och förseddes med sådana etiketter som lockar konsumenterna. På grund av den slarviga sammansättningen kan en burk innehålla tabletter med olika hög koncentration av testosteron.

Värdet på dopningsmedlen kan ligga kring 200 000 euro. Tusentals dopningsleveranser har sålts via mellanhänder i Savolax men också i huvudstadsregionen och i Uleåborg och Lahtis-området.

Testosteronpiller används främst av styrketränande människor som snabbt vill öka sin styrka och muskelmassa.

Diskussion om artikeln