Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Stubben

Från 2014
Uppdaterad 29.10.2015 10:14.

Mannen med Finlands bredaste leende ställer upp i Europaparlamentsvalet. Det är en bra sak. Inte för att jag skulle rösta på Samlingspartiet. Kanske jag gör det, kanske inte. Orsaken varför det är en bra sak att Alexander Stubb ställer upp är enkel.

Foto: Yle/Rolf Granqvist
Bildtext Foto: Yle/Rolf Granqvist - (Copyright: YLE/Rolf Granqvist)
Bild: YLE/Rolf Granqvist

Han är en marknadsföringsmaskin. Han skjuter som en AK-47, eller snarare en STG-76. Konstant serie-eld. Det haglar one-liners på Twitter och Facebook. Och på Instragram får man backstage-bilder från hans resor. Och hans spända cykelshorts, om man gillar sånt. Han är den nutida politikern vi vet mest om. Även om bilderna är ytskrapande marknadsföringsbilder. Kanske han egentligen är en American Psycho-mördare på nätterna.

Alexander Stubbs okonventionella politikerroll är fräsch. Han är stundvis en medelålders man som försöker vara yngre än vad han egentligen är, men låt det gå. Stubb får lyssna på Cheek. Yo, yo.

Före det här börjar se ut som partipolitisk propagande med skattebetalarnas pengar vill jag ännu säga en sak. Och den är viktig. Förhoppningsvis lyckas Alexander Stubb intressera yngre väljare inför Europaparlamentsvalet, oberoende om de röstar på honom eller inte. Jag befarar att valdeltagandet inte är högt bland 18- till 30-åringar. Alla sätt att intressera unga för samhällsfrågor är bra.

Diskussion om artikeln