Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Charterresor fortfarande populära

Från 2014
Flygplan som lyfter från flygfält.
Bild: EPA/MICHAEL REYNOLDS

Trots att resenärer redan länge kunnat lägga ihop sina egna resor på internet, säljer resebyråernas charterresor fortfarande lika bra som tidigare.

Varje år åker ungefär en miljon finländare på charterresor. Enligt Eva Torra, ansvarig för resebyrån Apollo i Finland, har paketresor inte blivit mindre populära, trots resenärer i dag kan planera och beställa sina resor själva.

Däremot har de blivit vanligare att resebyråerna fixar skräddarsydda resor åt sina kunder.

– Alla resebyråer har börjat erbjuda mer skräddarsydda resor, eftersom kunderna vill kunna välja när de ska resa vart och hur många dagar. Men traditionella charterresor säljer fortfarande bäst, säger Torra.

Enligt henne beror det främst på att resenärerna då inte behöver mellanlanda.

Hon säger att den typiska kunden som åker på paketresa är en person på femtio år eller uppåt, som tidigare inte hunnit resa så mycket, exempelvis på grund av jobb och familj.

Väst är det nya öst

De populäraste resmålen finns i dag på västra halvklotet, säger Eva Torra. Resorna till Thailand säljer inte längre lika bra och Karibien har blivit mer omtyckt.

Att det i dag är allt trendigare att träna, syns också hos resebyråerna.

– Folk vill inte längre bara ligga på stranden och lapa sol, utan man vill också vara aktiv under semestern.Till exempel genom att yoga eller vandra. I sverige har det här redan länge varit vanligt och det håller på att komma till Finland också.

Äventyr eller trygghet

Krister Lindberg har rest till över sextio länder och brukar tillsammans med sin fru Kate resa två gånger per år.

– Fast förra året blev det fyra resor, säger han.

Många av parets resor har var charterresor, men på senare år har de också börjat boka allt mer på egen hand. Krister säger att han föredrar att själv planera sin resor, medan Kate föredrar charterresor.

– Jag är inte så äventyrlig och tycker mycket bättre om att allt är ordnat och att någon ser till att man kommer fram, säger Kate Lindberg.