Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Farlig trafik på Skolvägen i Oravais

Från 2014
Uppdaterad 12.12.2014 16:38.
Jari von Wendt bor alldeles invid Skolvägen
Bildtext Jari von Wendt invid Skolvägen
Bild: Yle/Roger Källman

Det körs i farligt höga hastigheter på Skolvägen, en parallellväg till Riksåttan i Oravais centrum. Hastigheten är begränsad till 30 km/h men Jari von Wendt, som bor invid vägen, säger att han dagligen ser bilister som kör uppemot 90 km/h på vägen.

Påbudsskyltar vid Skolvägen i Oravais
Bildtext Skyltning i södra änden av Skolvägen
Bild: Yle/Roger Källman

Skolvägen är en gammal sträckning av Riksväg 8. Den går parallellt med nya riksåttan, från Jeppovägen i norr ett par kilometer söderut. I vardera änden av vägen står skyltar som förbjuder fordonstrafik (trafik till tomter tillåten). Dessutom varnas för farthinder (gupp) och för barn.

Jari von Wendt säger att han dagligen ser bilister som kör i 80-90 kilometer per timme på vägen. Han uppskattar att den laglydiga trafiken uppgår till 10 procent, medan 75 procent håller hastigheter på 50-60 och resten kör ännu snabbare.

Jari von Wendt om Skolvägen i Oravais

Programmet är inte längre tillgängligt

Vägen passerar bland annat Centrumskolan och därför rör sig skolelever på den morgon och eftermiddag. von Wendt säger att han varje vecka ser "nära ögat"-situationer på vägen och beskriver den värsta:

- Det var en liten flicka som cyklade omkull alldeles här utanför min infart. Så kommer en kvinna körande i hög hastighet, med solen i ögonen och pratar i telefon. Hon saktar inte in eller vänder åt sidan utan kör bara på. Flickan klarade sig med 5-10 centimeter till godo.

Flera initivativ och fart på debatten

Händelsen med den lilla flickan fick Jari att för knappa tre år sen skriva ett medborgarinitiativ till kommunen. I initiativet begärde Jari att vägen skulle stängas av så att genomfartstrafik inte längre skulle vara möjlig.

- Förslaget blev bra förberett av dåvarande tekniska chefen, men i nämnden stötte det på patrull och blev nedröstat. Motiveringen var att det är adekvat skyltat, säger von Wendt.

Han lämnade i höstas in ett rättelseyrkande mot tekniska nämndens tidigare beslut. Samtidigt ändrade han sin begäran, från att genomfartstrafik görs omöjlig till att farthinder av chikantyp sätts upp för att få ner hastigheterna.

von Wendt har under hösten också startat en grupp på Facebook, "Säker Skolväg åt våra (och andras) barn!" för att uppmärksamma situationen.

- Jag har fått igång en debatt där och det är jättebra att folk har märkt hur illa det är, säger han.

Fullmäktigemotion

Katarina Heikius (SFP), kommunfullmäktiges ordförande i Vörå, håller med om att vägen är farlig. Hon rör sig ofta till fots på vägen och känner igen beskrivningen om folk som kör farligt snabbt.

- Så länge skyltningen inte respektaras fungerar den inte. Jag har tänkt lämna in en motion till fullmäktige om att vi ska se över skolvägarna. Inte bara den här vägen utan också andra vägar i kommunen, säger Heikius.

Ett bra, men missbrukat alternativ till Riksåttan

Jan-Erik Norrgård och dottern Hanna
Bildtext Jan-Erik Norrgård och dottern Hanna
Bild: Yle/Roger Källman

Centrumskolan ligger invid Skolvägen, snett över vägen från ABC-stationen sett. Jan-Erik Norrgård kommer vid ettiden till skolan för att hämta dottern Hanna. Han håller med om att det är bekymmersamt med fortkörandet längs vägen. Han efterlyser också åtgärder.

- Bäst av allt vore väl om fortkörarna skulle sluta upp, men det sker väl inte så kommunen får gärna sätta upp ordentliga gupp som får ner hastigheterna.

Göran Backman vid Centrumskolan
Bildtext Göran Backman
Bild: Yle/Roger Källman

På Centrumskolan säger också rektor Göran Backman att Skolvägen borde förses med ordentliga gupp, som tvingar trafiken att sakta ner. Han vill inte att vägen spärras av så att genomfartstrafiken stoppas.

- Poängen med vägen är att folk använder den istället för att köra ut på riksåttan. Det tycker jag är positivt och jag tycker byborna ska använda Skolvägen, men med förstånd!

Skyltningen är enligt Backman väldigt märkligt konstruerad. Han nämner anslutningen vid ABC-stationen. Svänger en bilist in från riksåttan där och tänker fortsätta längs Skolvägen så finns det inga skyltar om exempelvis 30-begränsningen.

Kvällarna och veckosluten värst

Göran Backman om Skolvägen i Oravais

Programmet är inte längre tillgängligt

Göran Backman använder epitetet "idioter" om en del trafikanter som rör sig längs vägen. Värst är det på kvällar och helger.

- Vi har väldiga problem på kvällarna vid Centrumskolan och jag vet inte vad vi ska ta oss till. Förra helgen hade vi elva traktore som körde rally på skolgården - stora moderna traktorer som också kör längs vägen. Visserligen rör sig inte småttingarna den tiden, men motionärer, folk som ska till rinken och skrinna.