Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Oppositionsledare ber Ukrainas president om lugn

Från 2014
Uppdaterad 19.01.2014 20:29.
Vitaly Klitjko försökte hindra kravaller från att bryta ut
Bild: EPA/SERGEY DOLZHENKO

En av oppositionsledarna, Vitalij Klitjko har i en videosändning vänt sig till Ukrainas president Viktor Janukovytj och bett honom sätta stopp för det oppositionen kallar ”krig mot folket”.

Bild: EPA/SERGEY DOLZHENKO

Under de två månader som demonstrationerna runtom i Ukraina har pågått har president Janukovytj själv inte en enda gång kommenterat läget.

Människor hostar och har svårt att tala då tårgasen blir för tät, men trots det verkar demonstranterna stanna kvar på Självständighetstorget i Kiev. Över sändningar på webb-tv hör man hur de som finns på plats på torget ger råd till andra om hur de skall ta sig dit på ett tryggt sätt.

Eftersom milisen nu har riggat upp en vattenkanon och sprutar ut vatten har folk sökt sig bort från den närmaste omgivningen. Det är åtta grader kallt i Kiev just nu. Demonstranter på annat håll i staden har vält milisbussar och villervallan verkar vara total.

Misstänksamheten verkar också öka, man hör människor fråga varandra vem de är och varifrån de kommer.

Det finns rätt många tv-stationer som sänder direkt över webben från olika håll i Kiev. Sändningarna bryts gång på gång men har hittills fått fortsätta.

I fredags antog det ukrainska parlamentet en lag som tvingar de företag som säljer nätanslutningar att omedelbart bryta förbindelsen till en klient om någon myndighet kräver det. Det har gjort att många befarar att webb-tv kommer att strypas i Ukraina.

Oppositionens krav är att presidenten ska avgå och att man ska utlysa nyval.