Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Lite bättre för Merituulieleverna

Från 2014
Uppdaterad 20.01.2014 07:38.
En skolbyggnad i trä.
Bildtext Det är trångt i Västankvarn skola där också Merituulen koulus elever är inhysta.

De finska skoleleverna i Ingå ska få det lite bättre tills deras egen skola kan tas i bruk igen. Eleverna jobbar sedan i våras tillfälligt i Västankvarn då Merituuliskolan på grund av inneluftproblem tvingades stänga.

Men Västankvarn är för trångt för Merituulieleverna. Det finns ingen gympa- och slöjdsal och gårdsplanen är för liten och saknar lekredskap.

Kommunen föreslås nu hyra en barack för två grupper i årskurs tre. De har jobbat i ett klassrum där läraren inte har något bord och det är så trångt mellan pulpeterna att läraren inte kan gå och handleda eleverna.
Baracken kostar 1 700 euro i månaden i hyra plus 15 000 euro för transport och montering.

Bildningsnämnden tar på onsdag också ställning till ett förslag om att köra eleverna till idrottsarenan för inomhusgymnastik. Kostnaderna för arrangemanget under de årstider man har inomhuslektioner blir knappt 37 000 euro. Största delen är transportkostnader.

Teknisk slöjd i Snickeriet

Teknisk slöjd för årskurserna 4 - 6 ordnas sedan årsskiftet i Snickeriet en kilometer från det tillfälliga skolhuset.
Arrangemanget kräver en extra assistent åtta timmar i veckan eftersom eleverna ska promenera till Snickeriet och de går till salen genom två verkstäder med farliga verktyg och maskiner.

Skolgården ska förstoras och förses med en stor sandlåda.

Det är också svårt för elever mer rörelsehinder att röra sig i den gamla byggnaden i Västankvarn. Som lösning föreslås att elever med rörelsehinder i regel studerar i stenhuset på andra sidan vägen. Stenhuset har ramper vid trapporna och invatoalett.