Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Kan förhandlingar hejda protesterna i Ukraina?

Från 2014
Uppdaterad 20.01.2014 20:21.
Programmet är inte längre tillgängligt

Medan våldet och sammandrabbningarna fortsätter på gatorna i Ukrainas huvudstad Kiev kommer ledarna för några oppositionspartier att förhandla med president Viktor Janukovytj.

Efter att demonstrationerna mot presidenten med krav på nyval har pågått i två månader börjar Janukovytj nu för första gången offentligt reagera på händelserna. Det gjorde han efter att oppositionsledare i går tog sig in i hans administrationsbyggnad och krävde att få träffa honom.

Ett första möte ska hållas i dag men det är mycket osäkert om ett möte kan lugna situationen på gatorna.

De som protesterar har samlat på sig mycket ilska och efter att parlamentet i torsdags antog ett antal lagar som begränsar rätten att demonstrera lyckades ingen längre förhindra våldet.

Just den här oförmågan att styra demonstranternas handlingar är ett stort problem för oppositionspartiernas ledare. De leder helt enkelt inte det som nu händer i Ukraina utan gör bara sitt bästa för att skaffa sig legitimitet i medborgarnas ögon.

På den politiska arenan har oppositionspartierna inte heller själva betett sig särskilt behärskat. Slagsmål här förekommit i parlamentet, och oppositionen har förhindrat andra ledamöter att ta sig in i parlamentsbyggnaden. I torsdags blockerade oppositionen röstningsmaskinerna så att en omröstning genomfördes med handuppräckning.

Också det styrande partiet, Regionpartiet, har försuttit alla chanser att minska oppositionslusten. Inga som helst eftergifter har gjorts och nu blir det svårt att komma med något som kan få känslorna att svalna.

Mycket står på spel i Ukraina just nu. Våldet i Kiev kan fortsätta och spridas till andra orter om inte det kommer fram något som lugnar läget efter mötet mellan oppositionen och presidenten i dag.

Läs också: Totalkaos i Kiev
Oppositionsledare ber Ukrainas president om lugn