Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

"Östra Nylands räddningsverk - dyrt och ineffektivt"

Från 2014
Uppdaterad 21.01.2014 09:52.
kommunhuset i mörskom
Bild: YLE/Stefan Härus

Östra Nylands räddningsverk är dyrast i landet. Det är nästminst, men har den näststörsta personalen efter Helsingfors i förhållande till folkmängden. Östra Nylands räddningsverk är alltså dyrt och ineffektivt.

Den svidande kritiken levererar Mörskom kommunstyrelse i sitt utlåtande om räddningsområdena till inrikesministeriet. Mörskom vill att Östra Nylands räddningsverk och Mellersta Nylands räddningsverk ska slås ihop så fort som möjligt.

Mörskom baserar sin kritik på de uppgifter kommunen har fått av inrikesministeriet.

Mörskom anser att kostnadsfördelningen inom Östra Nylands räddningsverk har varit orättvis under hela den tid räddningsverket har existerat. Kostnaderna har fördelats dels på basis av folkmängden och dels på riskfaktorerna i kommunen. Riskerna har ändå inte mätts ärligt.

I förhållande till folkmängden har Mörskom varit den största betalaren efter Lovisa som är kärnkraftsort. Det finns inga motiveringar till den höga betalningsandelen för Mörskom.
Mörskom är en landsbygdskommun på sidan om riksvägarna, det finns inte heller andra riskfaktorer i kommunen, påpekar kommunstyrelsen i Mörskom.