Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Frågan om hjärtkirurgin går vidare

Från 2014
Sjukvårdspersonal och med kirurgiska instrument
Bildtext Arkivbild

Frågan om hjärtkirurgins bevarande vid Vasa centralsjukhus går in på rond två. På måndag kväll skall styrelsen för sjukvårdsdistriktet ta ställning till tre förslag som berör hjärtkirurgin. Monica Sirén- Aura (SFP) som är medlem i styrelsen för sjukvårdsdistriktet vill att hjärtkirurgin vid Vasa centralsjukhuset bevaras.

Monica Sirén-Aura leder arbetsgruppen som planerar det nya hästsportcentret
Bildtext Monica Sirén-Aura vill bevara hjärtkirurgin

- Jag har en ståndpunkt och har den fortsättningsvis att vi skall bevara vår hjärtkirurgi som den är för vi behöver den här spetskunskapen på Vasa centralsjukhus i framtiden. Hur vi löser frågan om den 1.3 miljoner euro som behövs får vi diskutera i kväll. Men jag tror inte att det skall vara så jättesvårt att få fram de här pengarna, säger Monica Sirén-Aura.

Styrelsen skall under sitt möte ta ställning till tre förslag. Enligt det första förslaget bevaras hjärtkirurgin på obestämd framtid, men då tar kommunerna bort sitt sparkrav på 3,6 miljoner euro som är förlagt på sjukvårdsdistriktet.

Enligt förslag två fortsätter hjärtkirurgin men hela personalen vid sjukhuset permitteras för 10 dagar. Enligt det tredje förslaget läggs hjärtkirurgin ner precis som styrelsen och fullmäktige redan en gång bestämt. Monica Sirén- Aura (SFP) som är medlem i styrelsen för sjukvårdsdistriktet vill att hjärtkirurgin vid Vasa centralsjukhuset bevaras.

- Jag tycker inte om att man sätter två ytterligheter mot varandra. Man permitterar hela personalen eller så lägger man ner hjärtkirurgin. Det bär mig verkligen emot att diskutera på det sättet, säger Sirén-Aura.

Beslut har fattats i fel ordining

Förutom de tre förslag som styrelsen skall ta ställning till har styrelsen också redan för en vecka sedan hört andra specialiteters överläkare som samarbetat med hjärtkirurgin om hur en stängning av hjärtkirurgin skulle påverka arbetet på sjukhuset för deras del. Enligt överläkarna bör hjärtkirurgin bevaras för att inte kompetensen på sjukhuset skall bli sämre. Monica Sirén-Aura är kritisk till förfarandet kring hjärtkirurgibeslutet.

- Jag har sagt ända från början att först gör man en strategi om vad som är målsättningen och sedan börjar man titta på innehållet. Och vi skall ha vårt strategiseminarium efter att vi har fattat beslut om hjärtkirurgin och jag tycker att det är fel ordning. Man brukar ju inte börja ta bort saker före man vet hur man skall ha det. Så därför tycker jag inte att det har varit okay, säger Sirén-Aura.

Monica Sirén-Aura tycker ändå nu att diskussionen har vänt och hon hoppas att man på måndagens möte hittar andra lösningsmodeller än de tre som är uppräknade. Enligt henne är de alla tre i sig ganska omöjliga.

- Jag anser absolut att hjärtkirurgin skall finnas kvar på vårt sjukhus eftersom vi har den spetskompetensen. Det är dumt att kasta den i sjön, säger Sirén-Aura.