Hoppa till huvudinnehåll

Titta och lyssna

Långfärd på naturis

Från 2014
Uppdaterad 20.01.2014 15:13.
Bernt3
Bild: B.B

Det är inte varje år våra isar lämpar sig för långfärdsskrinning, men när det händer lönar det sig att njuta av dem till fullo. Ute på isen får man uppleva fantastiska vinterlandskap och fartfylld skrinning - en härlig erfarenhet! Om snötäcket är för tjockt kan man söka sig till en upplogad bana.

Långfärdsskridskorna kräver tjockbottnade, stadiga kängor som stöder vristen. Även en längre färd går snabbt och lätt, eftersom långfärdsskridskorna har längre bett än vanliga skridskor. Skridskorna justeras så att den egna skon spänns fast vid skridskon både vid hälen och vid tåspetsen.

Finlands Långfärdsskrinnare – Suomen Retkiluistelijat ordnar nybörjarkurser också för dem som aldrig rört sej på naturis. På kursen lär man sej om nödvändig utrustning och hur man ”läser” isen. Nybörjar kursen är också en förutsättning för att följa med på utflykter.
Finlands Långfärdskrinnare verkar i hela landet. Föreningen som grundades år 1992 har över 2500 medlemmar och har aktiviteter förutom i huvudstadsregionen också i Borgå, Åbo och Vasa. Utflykter anordnas varje veckoslut då issituationen det tillåter och som färdledare verkar erfarna skridskoåkare som genomgått en färdledarkurs. Utflykterna sker i olika grupper eller kategorier som bestäms enligt deltagarnas erfarenhet och kondition.

Bernt Blom hör till de ivrigaste och erfarnaste naturisdyrkarna och besökte Nyländsk förmiddag just då isarna hade lagt sej.
Kolla video
Skrinnari.fi

Programmet är inte längre tillgängligt
Programmet är inte längre tillgängligt
Bernt6
Bild: B.B.
Bernt6
Bild: B.B.

Mer om ämnet på Yle Arenan