Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

"Jag försökte andas så lite som möjligt"

Från 2014
Uppdaterad 20.01.2014 18:22.
Bildtext Ett nytt köldrekord för den här vintern uppmättes i natt i Utsjoki och Mira Pohjarinne kan bekräfta att det är kallt.

De flesta finländarna fryser för tillfället, men i Utsjoki uppmättes köldrekord i natt. My Tengström i Radio X3M ringde Utsjoki för att kolla om de ännu lever.

Grattis till dig i Utsjoki! Hur känns det att ha slagit köldrekord på 40,6 minusgrader i natt?

- Här är KALLT. Det första jag tänkte på när jag steg ut genom ytterdörren imorse var att försöka andas så lite som möjligt så att jag inte skulle förfrysa inälvorna. Man vill inte riktigt gå ut utan tio lager kläder på sig. Min kompis kunde inte duscha i natt för det kom inget vatten, varken varmt eller kallt, säger Mira Pohjanrinne som går i gymnasiet i Utsjoki.

Mira har en skolväg på 101 kilometer och det mest avvikande idag var att hon fick sitta hela bilresan med utebyxor på sig. När hon svarar i telefonen har hon rast i skolan.

- Just nu tror jag temperaturen ligger på 39,7 minusgrader. Jag har på mig två par byxor, en t-skjorta, en långärmad, en tröja och en ytterrock. Det blir cirka 3-4 lager kläder allt som allt.

Det första jag tänkte på när jag steg ut genom ytterdörren imorse var att försöka andas så lite som möjligt så att jag inte skulle förfrysa inälvorna.

Har du verkligen tre lager kläder på dig under lektionerna i skolan också?

-Det beror på vilket klassrum lektionen hålls i. Just nu har vi rast och jag sitter i elevkårsrummet där det finns stora fönster som drar mycket. Vi bär alla på oss filtar för att hålla värmen uppe.

Vad har du för tips på hur man kan överleva kölden till mindre erfarna finländare?

- Jag har märkt att det hjälper att vira en halsduk runt ansiktet så att den åtminstone täcker munnen och näsan. Ett tjockt lager av puder skyddar nästippen ganska väl.

Jag är knappast ensam om att klaga över kölden här i Nyland. Vad vill du säga till alla som gnäller över att det kallt på lägre breddgrader?

- Ni får gärna prova på att bo här ett tag så känns det varmt sen att komma hem igen, skrattar Mira.