Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

Knarkar du bostäder?

Från 2014
Uppdaterad 20.01.2014 15:26.
Visning i en lägenhet
Bild: Yle

Brukar du titta på bostäder fastän du inte ska köpa eller hyra. Om du gör det här väldigt ofta så är du en "Hemnet-knarkare", som det kallas i Sverige.

I Sverige är fenomenet uppkallat efter en stor förmedlingssida och går alltså ut på att du surfar bostäder ofta, trots att du inte har möjlighet, avsikt eller pengar att köpa nytt.

Det finns några förklaringar till varför vi gör det här. Synen på boendet har nämligen ändrat. Idag lägger vi väldigt mycket status i vårt boende, speciellt den lite yngre generationen. Tidigare så köpte man sitt hus och det skulle vara funktionellt. Idag är image, läge och status viktigt. Det säger Eva Sandstedt som är professor vid Institutet för bostads- och urbanforskning vid Uppsala Universitet.

- Det är viktigt att bo i vissa områden, estetik spelar en stor roll här o områdets rykte.

Att hålla koll på bostadsförmedlingssidorna på nätet fyller också en praktisk funktion, menar Sandstedt.

- Man får ju en utmärkt överblick, så att man kan skaffa en överblick över vad som kan vara möjligt att få då man ska köpa.

Är gräset grönare?

Idag är en bostad mera än en bostad, det är en stor del av vår identitet. En orsak är att bostaden är en av de saker som består. Den finns alltid där, medan jobb och annat kanske inte är lika bestående och det gör att vi präglas av vårt boende, säger Sandstedt.

Det som ändå kanske bäst förklarar fenomenet, där vi går in och tittar på bostäder fast vi inte ska köpa eller hyra något, är att vi är väldigt intresserade av hur andra har det och det är också fråga om en slags kontroll.

- Vi speglar oss själva i hur andra har det, säger Sandstedt.

Mer om ämnet på Yle Arenan