Mumin, detektiver och tankesaltomortaler
Någon gång på 1970-talet hade jag bland mammas gamla böcker hittat Tove Janssons bok Trollkarlens hatt. Boken gjorde ett stort intryck på mig och någon vecka senare traskade jag till elektronikaffären och köpte några c-kassetter och påbörjade ett projekt. Jag skulle läsa in Trollkarlens hatt på band.
Jag minns inte hur långt jag hann och kassetterna finns inte längre kvar, men jag minns hur spännande och roligt det var.
Lite senare i livet gillade jag att låna hörspelsmanuskript på biblioteket för att fantisera om hur det skulle kunna låta och vilka världar man kunde tänkas skapa med ljud.
Någon teaterbana blev det inte för min del men nog ett jobb på Rundradion och nu som programchef på Radio Vega är jag glad och stolt över att vi lämpligt till julen kunde öppna ett Radioteaterarkiv. Speciellt glad är jag över att vi under Tove 100 – jubileumsåret i samarbete med Moomin Characters kan bjuda på uppläsningar av Tove Janssons härliga Mumin-böcker och fantastiska noveller upplästa av Tove Jansson själv.
Radioteaterarkivet innehåller nu många godbitar. Bland annat Vem ska trösta knyttet och Trollvinter av och med Tove Jansson. Mumindalen om vintern är kall, tyst och skrämmande. Utan sin familj och vänner tvingas Mumintrollet mogna och bli mer självständigt.
Den odödlige Sherlock Holmes i sällskap av Erik Lindström och Calle Öhman som sommaren 1955 läste in sammanlagt fem historier om Sherlock Holmes. Fyra finns bevarade och kan alltså nu höras via Radioteaterarkivet.
Det prisbelönta hörspelet Och om bettlare och vägmän av Susanne Ringell ger oss som lyssnare en unik chans att "tjuvlyssna" på människor i en simhall. Under allt det alldagliga pratet lurar en osäkerhet och ängslan över människan och livet.
Radioteaterarkivet, som öppnade måndagen 23.12, samlar och erbjuder besökarna möjligheten att på nätet höra utvalda pjäser, hörspel och uppläsningar i sin helhet i den mån upphovsrätterna det tillåter. Inspelningarna kommer från Yles digra radioarkiv, som innehåller en hel del finlandssvensk teater- och litteraturhistoria med material ända från 1930-talet.
Radioteaterns historia
År 1926 sändes den allra första radioteaterföreställningen i Finland. Det var August Strindbergs Paria som sändes på svenska. I början stod samma avdelning för både de finska och svenska dramerna.
Först år 1945 uppstår en egen svenskspråkig radioteateravdelning. Fram till 1950-talet sändes föreställningarna direkt; först fr.o.m. 1960-talet bandades alla. Därför finns allt man skapat inte bevarat – de facto är den äldsta bevarade kompletta föreställningen från 1956 – men kvar finns en enorm skatt av stora känslor, vardagens skavanker, historiens vingslag och personliga stunder som vi nu vill dela med dig. Otroliga berättelser av trollbindande författare, karismatiska stjärnor, och skickliga regissörer. Vårt förflutna att spegla vårt nu emot.
Radioteaterarkivet är ett frö – utbudet i det skall kontinuerligt växa. Vi vill i framtiden erbjuda alla berättelser och dramatiska skatter som samlats i Yles arkiv för dig att lyssna till närhelst du vill.
Mika Kosunen
Programchef på Radio Vega