Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

Smarttelefonerna påverkar fastighetsbranschen

Från 2014
Fastighetsförmedlings skyltfönster
Bild: YLE/Stefan Härus

Vårt beteende ändras i takt med att uvecklingen går framåt och störst genomslagskraft de senaste åren har internet haft. Användningen av internet har tagit andra former och ökat drastiskt i och med smarttelefonerna som gör att vi kan vara online i princip hela vår vakna tid. Men hur kan då smarttelefonerna påverka fastighetsbranschen?

Jo, när vi numera då har tillgång till internet hela tiden och varsomhelst och också är vana att vara online stor del av vår vakna tid så surfar vi på mäklarnas sidor och kollar utbudet på bostäder även på friditden.
- När man förr åkte till sommarstugan och var bortkopplad från allt så är man nu istället uppkoppad till allt. När folk har semester och är lediga så sitter dom förr eller senare och kollar på nätet och ofta hittar man ett objekt som intressserar en så den tid som förr var absolut långsammast i branschen dvs sommarmånaderna är idag den överlägset bästa tiden för oss säger Jan Snickars som är försäljningschef vid SKV i Vasa. Det här är en förändring som man i hans firma började märka av för en fem, sex år sedan.

Jan Snickars brukar rekommendera sina kunder att sätta ut objekt för försäljning just under tider när folk har ledigt, som julen. För även om man inte direkt gör affärer på julafton så sitter man och tittar på utbudet på nätet och nu veckorna efter så märks det på att det är mycket folk som kommer på visningarna.

Harriet Ehnlund som nyligen köpte en lägenhet i Vasa centrum håller med, hon säger att när man förr läste en bok eller slötittade på TV så hänger man nu på nätet i stället. Numera när det finns mycket bilder och man får se hur bostäderna ser ut inuti så är det ett roligt tidsfördriv och nöje att titta på utbudet av bostäder på nätet. Harriet hittade sin lägehet just på det sättet. Utan att hon egentligen planerade att köpa en bostad så fick hon på nätet ögonen på en lägenhet hon tyckte såg bra ut. Hon blev intresserad och gick på visning, fastnade för den och köpte den.

Nå om januari nu då inte är en så långsam månad som vi alla har trott så när ska man då egentligen slå till för att göra en lönsam affär?

Jan Snickars säger att det inte finns någon speciell månad som är bättre än någon annan när det kommer till att göra en bostadsaffär. Har man behovet och hittar ett objekt som man blir förälskad i så ska man slå till, förutsatt att plånboken tillåter. Harriet Ehnlund håller med och säger att det var hjärtat som bestämde att hon skulle köpa just den lägenheten, den kändes rätt helt enkelt.

Mer om ämnet på Yle Arenan