Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Nykterhetsrörelsen arg på Obama

Från 2014
Uppdaterad 20.01.2014 16:44.
Cannabisodling i naturen.
Bild: Polisen

Inom nykterhetsrörelsen tar man med oro del av den liberala syn på cannabisprodukten marijuana som USA:s president Barack Obama tillkännager i en tidningsintervju för The New Yorker.

Tomas Lundqvist som är tf verksamhetsledare vid Nykterhetsförbundet hälsa och trafik är inte glad över uttalandena.

- Det är oroande att han går ut och säger på det viset, anser Lundqvist.

Obamas uttalande i kombination med övriga nyheter om en liberalare syn på cannabisprodukter, bland annat det att delstaterna Colorado och Washington har legaliserat marijuana, gör det svårare att arbeta mot droganvändning i Finland, säger Lundqvist.

- Det eldar under argumentationen bland cannabisförespråkarna. Det blir lättare att hävda att drogen borde legaliseras också i Europa och Finland, säger han.

Cannabisförening i medvind

Vid den finländska föreing som arbetar för legalisering av cannabis, Suomen kannabisyhdistys, är ordförande Timo Larmela glad över Barack Obamas tidningsuttalanden.

- De utgör ett stöd från hög nivå för våra strävanden att göra cannabis lagligt i Finland. Det är klart att det blir lättare att vinna gehör för våra åsikter, säger han.

Medan nykterhetsrörelsen anser sig jobba i motvind, känner sig Larmela ha idel medvind.

- Den senaste tidens nyheter har lyft fram våra målsättningar i positiv ton, säger han.

Timo Larmela gläder sig också åt ett beslut i Högsta förvaltningsdomstolen nyligen som innebär att Suomen kannabisyhdistys får rätt att ansöka om registrering.

Fler skolor vill ha droginfo

Tomas Lundqvist vid Nykterhetsförbundet hälsa och trafik är trots allt inte helt negativ till den senaste tidens cannabisnyheter.

- De för med sig att drogfrågorna hålls på agendan och diskuteras. Skolor och olika föreningar tar kontakt med oss och frågar efter information på området. De önskar att vi tar tag i saken mera än i dag. Egentligen jobbar vi mest med frågor om alkohol, säger Tomas Lundqvist.

Han säger att nästa steg i drogfrågan för förbundets del är att sammanställa informationsmaterial för ungdomar i högstadieålder och att delta aktivt i debatten.

Läs också:
Obama: Marijuana inte värre än alkohol