Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Falska webbprofiler svåra att genomskåda

Från 2014
Uppdaterad 20.01.2014 18:05.
Bild: EPA/ADI WEDA

Falska profiler i sociala medier är skickliga på att dölja sig bland vanliga användare. Samtidigt har människor i sociala medier under de senaste åren blivit mer oförsiktiga med vad de delar med sig och vem de släpper in i sin följarkrets, i synnerhet på Facebook.

I början var användarna mer skeptiska och noggranna med att bara godkänna vänner som man faktiskt känner, det säger beteendevetaren och författaren Nina Jansdotter.

- Men i och med nya funktioner insåg folk att man kunde utnyttja Facebook för att nätverka, hitta jobb, träffa en partner eller bara lära känna nya människor. Man får bekräftelse, man får kommentarer och ”likes”. Flera människor ger respons. Det är ju den mest spännande aspekten med sociala medier, möjligheten att få kontakt med nya människor som man kanske också träffar i verkliga livet sedan.

Var inte blåögd

Men öppenheten går lätt överstyr, menar Jansdotter. Plötsligt börjar man kanske godkänna vänförfrågningar utan att ens ta sig ett titt på profilen i fråga. Jansdotter vet, för hon har själv blivit utsatt för konsekvenserna av att släppa in en falsk profil i sitt nätverk.

- Jag blev lurad illa i början. Han fortsatte att trakassera mig i ett och ett halvt år. Han lade upp redigerade bilder på min profil, bland annat med inslag av bajs och andra konstigheter.

Sedan den incidenten har Jansdotter lärt sig mer och mer om hur man upptäcker falska profiler. Många är väldigt välgjorda och det syns tydligt att det lagts ner tid på att få dem att verka realistiska. En del satsar hårt på att ha en vardagskommunikation som verkar riktig.

Gemensamma vänner ingen garanti

Man ska akta sig för att godkänna andra som vänner bara på basis av gemensamma vänner, varnar Jansdotter. Enligt henne är det så många bluffare börjar, det vill säga de tar reda på vilka kompisar en person har för att skicka vänförfrågan till dem alla.

- När man får en vänförfrågan av någon man inte känner är det smart att skicka iväg ett meddelande till personen och bara fråga: känner vi varandra? Hur hittade du mig? Det är klart att om en person verkligen vill komma åt en så kommer personen att fortsätta bluffa, men min erfarenhet är att många i det här skedet ger upp. De vill inte jobba så himla hårt.

Andra aspekter som kan avslöja bluffar är avsaknaden av vardaglig kommunikation; statusuppdateringar, bilder och sådant som många sysslar med i sociala medier. Vilka vänner har personen? Är personen medlem i någon grupp?

- Egentligen kan man vara hur mycket detektiv som helst! Bildsök profilbilden och se om samma namn dyker upp, eller om bilden är stulen, kolla upp namnet och orten i en telefonkatalog eller kolla upp om den arbetsplats profilen anger stämmer.

Uppmärksamhet driver ofta bluffarna

Varför vissa människor lägger ner både tid och resurser på att skapa falska profiler som verkar riktiga är svårt att veta, säger Jansdotter. Ofta vet man inte vad syftet är förrän skadan redan är skedd.

- Men om jag får spekulera lite, så kan jag tänka mig att det ofta handlar om att vilja trakassera i syfte att få uppmärksamhet. Ibland kanske det istället är frågan om spionage, att man vill komma exempelvis en företagsledare eller politiker nära, eller spionera på sin partner. Romantisk "grooming", alltså att bli vän med någon i syfte att få den att bli förtjust och ge en pengar för exempelvis påstådda resor, är också något som ökar.