Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Familjen Ortega fick sin Finlandsdröm

Från 2014
Uppdaterad 27.06.2014 12:44.
Programmet är inte längre tillgängligt
Yle Nyheter TV-nytt: Familjen Ortega trivs i Finland - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

För ett och ett halvt år sedan flydde de från sitt krisdrabbade hemland. Juan Ortega med familj tog bilen och körde 4500 kilometer hela vägen från Málaga till Esbo. Nu lever de lyckliga i Finland.

Efter att familjen Ortega anlände till Finland sommaren 2012 bodde de först på Oitans campingområde i Esbo. Då visste de inte hur de skulle börja bygga upp sitt nya liv. Faktum var ändå att de inte längre kunde försörja sig hemma i Spanien och att de måste börja om helt och hållet.

- Då var vårt enda hopp vår spanska vän som kom till Finland några år tidigare, säger Juan Ortega.

Det visade sig vara rätt val att lita på vännen och på intuitionen. Efter tio dygn i den trånga hyresstugan hade familjen turen att hitta en lägenhet i Stensvik i Esbo. Efter det har Finlandsdrömmen steg för steg gått i uppfyllelse. Tillsammans med den spanska vännen Moises Guerrera grundade Juan Ortega en bilverkstad några kilometer från hemmet och i dag har de mera kunder än de hinner med.

- Min enda önskan var att kunna skapa mitt eget jobb här i Finland och det har jag lyckats med. Nu vill jag fortsätta jobba på verkstaden och se företaget växa.

"Vi planerar inte att åka tillbaka"

Frun Maria Ortega ska alldeles snart föda parets tredje barn. Hon är lycklig över sitt jobb som städerska som hon fått i Helsingfors.

- Det är inte min passion att få städa, men jag får ett tack för det jobb jag gör.

Hon är lycklig över att ha råd att handla mat åt sin familj.

- I Spanien dör människor just nu i hunger. Det finns många som letar efter mat i soporna, säger hon.

Här i Finland växte invånarantalet i fjol med över 20 000 personer, enligt Statistikcentralen. Ökningen påverkas av flyttströmmarna i Europa. Det är många som flyttar bort från krisländerna i hopp om ett bättre liv.

- Vi planerar inte att åka tillbaka till Spanien. Finland är vårt nya hem, berättar familjen Ortega.

Diskussion om artikeln