Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Linux kan blåsa liv i en gammal dator

Från 2014
Uppdaterad 08.12.2016 13:15.
Följande steg är att välja vilket språk för din Linuxinstallation
Bild: Yle

Yle nyheter publicerade i början av januari en artikel enligt vilken gamla datorer med operativsystemet Windows XP kommer att bli mer eller mindre elektronikskrot den 8 april då Microsoft slutar att uppdatera operativsystemet som lanserades år 2001.

Då uppdateringarna uteblir ökar risken för attacker och för att XP-datorer övertas av kriminella som använder dem för sina egna syften. Microsoft meddelade nyligen att företaget fortsätter att uppdatera skyddet mot skadlig programvara fram till den 14 juni 2015. Själva operativsystemet uppdateras ändå inte och eventuella nya säkerhetsluckor som hittas kommer inte att täppas till.

Vår tidigare artikel fick många kommentarer där man ifrågasatte påståendet att gamla XP-datorer måste skrotas. Enligt vissa kommentatorer kan man i stället uppdatera datorn med Windows 7 eller rentav Windows 8. I så fall måste datorn uppfylla minimikraven för det nya operativsystemet, och minimikraven är inte så väldigt höga. I andra kommentarer lyfte man fram Linux som ett gratis alternativ som fungerar bra även på äldre datorer. Det går att hitta Linuxversioner även till riktigt gamla datorer.

Vi har installerat Linux på en tio år gammal dator med processorn Pentium 4 och operativsystemet Windows XP och visar här intill med bilder och text hur det gick till. Vid installationen ersätter vi XP med Linux. Samtidigt raderas all data som finns på den hårddisk eller partition där Windows finns installerad. Före man sätter i gång och installerar Linux ska man med andra ord spara data som man vill behålla på en brännbar DVD-skiva, extern hårddisk eller ett USB-minne.

Välj Install Lubuntu
Följande steg är att välja vilket språk för din Linuxinstallation
Jämförelse av två bilder: Description
Bilder: Yle (höger)
Följande steg är att välja vilket språk för din Linuxinstallation
Bild: Yle

Webbutvecklaren Alexander Granholm på Svenska Yle gjorde installationen på cirka en timme. Allt löpte bra från början till slut. Den Linuxdistribution vi valt kände igen all hårdvara på datorn och internetuppkopplingen fungerade automatiskt.

Hur man installerar Linux:

Här följer en redogörelse för installationsprocessen. Det första steget var att ladda ner gratisverktyget Unetbootin som hjälper till med installationen av Linux. För installationen hade vi också skaffat ett USB-minne med 8 GB utrymme, vilket räcker mer än väl till. USB-minnet placeras i en ledig USB-port. Datorn måste kunna starta upp från ett USB-minne och startordningen måste eventuellt ställas in i BIOS för att installationen ska köra i gång. Den som inte vet hur man kommer åt BIOS kan titta här, eller Googla frågan: hur kommer jag åt bios?

Den som har en ännu äldre dator kan bränna en installationsskiva i stället. Då väljer man en Linuxdistribution där systemkraven är tillräckligt låga, till evempel Bodhi Linux.

Vi laddade ned Unetbootin för Windows. Med programmet kan man automatiskt ladda ned en lång räcka med Linuxdistributioner och vi valde Lubuntu (bild 1 i bildspelet) som är en lättare version av den populära Linuxdistributionen Ubuntu.

När man valt den version man vill ha är det bara att trycka på OK nertill på Unetbootin-fönstret (bild1). Unetbootin skriver in allt som behövs i USB-minnet (bild 2) och ber dig sedan starta om datorn (bild 3). I vårt fall hade Alexander separat hämtat en ISO-avbildning med Lubuntu 13.10. Då väljer man först Diskavbildning i Unetbootin-fönstret och öppnar avbildningen innan man trycker på OK.

Efter omstart installeras Lubuntu (bild 4). Välj Install Lubuntu (bild 5) och klicka på Enter.

Välj språk (bild 6).

Välj installationstyp. Vi valde att ersätta XP (bild 8).

Lubuntu visste att vi är i Finland (bild 9).

Välj Tangentbordslayout (bild 10).

Ange namn och välj lösenord (bild 11). Vi valde Logga in automatiskt, vilket inte rekommenderas om man satsar på säkerhet. Fördelen är att Lubuntu startas utan att man behöver logga in med användarnamn och lösenord.

Välkommen till Lubuntu 13.10 (bild 12).

Installationen är färdig (bild 14).

Datorer med Windows XP måste kanske slängas i vår

Diskussion om artikeln