Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Viktigt med kultur för barn och unga

Från 2014
Ann-Luise Bertell är Wasa teaters nya chef
Bild: Yle/ Jyrki Karjalainen

Ann-Luise Bertell kommer från och med augusti att vara en av dem som sitter i Svenska kulturfondens ledning. Hon valdes nyligen till ordförande för Kulturfondens delegation och hon kommer att ha ett inflytande när det gäller till vem Kulturfonden delar ut stöd.

- Det är ett fint och ansvarsfullt uppdrag. Det är ett förtroende uppdrag och jag är försås glad och på ett sätt överraskad att dom kom att tänka på mig, säger Ann-Luise Bertell.

Programmet är inte längre tillgängligt
Ann-Luise Bertell har ett hedersuppdrag vid Kulturfonden - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Svenska kulturfonden har som uppgift att stöda den svenska kulturen, utbildningen och Finlandssvensk verksamhet i Finland. Svenska kulturfonden förvaltar över 480 fonder som har kommit till genom testament och gåvor. I fjol hade Kulturfonden 33 miljoner euro att dela ut i stöd. Varje år behandlar Kulturfonden omkring 8000 ansökningar.

- Det kommer att ta tid att sätta sig in i allt , systemet och tänkandet, och förstås vill jag verkligen vara med och aktivt se vad som pågår i kulturlivet i Svenskfinland, säger Bertell.

Delar ut stöd och stipendier

Som ordförande för delegationen blir det mycket samarbete med de övriga i Kulturfondens styrelse och delegation. Långt handlar det om att kunna bidra med den kunskap och erfarenhet som man har, tror Ann-Luise Bertell. Delegationens viktigaste uppgift är att dela ut arbetsstipendier, bidrag och stöd åt sökande.

- Vi ska se om jag börjar läsa 8000 ansökningar eller hur det blir, men den möjligheten finns, säger Bertell.

Än så länge vill Ann-Luise Bertell inte gå ut med allt för många visioner om vad Svenska kulturfonden borde stöda eftersom hon officiellt tillträder först den första augusti 2014. Personligen jobbar hon gärna för barn och ungdomar. Bertell tycker att det är mycket viktigt att barn och unga skall ha tillgång till kultur. Bertell skulle gärna se att kulturen skulle få en större roll och integreras med undervisningen genom alla stadier i skolan.

- Jag skulle vilja att kulturens betydelse över huvudtaget skulle bli större i vårt samhälle och konsten och kulturen skall finnas överallt i alla regioner. Det skall vara möjligt för alla att ta del av ett högklassigt kulturutbud. Så har jag också talat varmt för lokala historier, säger Bertell.

Wasa teater påverkas inte

Ann-Luise Bertell jobbar sedan januari 2011 som chef för Wasa teater och den anställningen fortsätter till 30 juni 2015. Att inneha ordförandeposten i Kulturfondens delegation påverkar inte arbete som chef på teatern. Och när det gäller att förhålla sig neutral och objektiv då man tar ställning till olika ansökningar som Kulturfonden får tror inte Bertell heller att det blir problem.

- Det är svårt att hitta kulturmänniskor i Svenskfinland som inte är jäviga åt någondera hållet. Jag tror inte att det blir ett problem. Jag jävar mig i ärenden som gäller Wasa teater, säger Bertell.