Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

Att äta rå mat är en del av Cecilias vardag

Från 2014
Bild: yle/Filippa Sundlin

Att äta raw food innebär att man äter mest vegetariskt och att den mat man äter äter är rå. Den värms inte över 40 grader.

Cecilia Nordman i Sundom, Vasa förändrade sin livsstil efter att hon 2009 med buller och bång gick in i väggen. Hon ville hitta ett sätt att få sin kropp att må bättre på lång sikt och numera är raw food en del av hennes vardag. En ekologisk livsstil är också viktig för henne och hon försöker att så långt det bara är möjligt alltid ta det ekologiska alternativet.

När man äter raw food så äter man mycket nötter, frön, alger och grönsaker och man dricker mycket te. Te är för övrigt det enda som man får koka inom raw food och Cecilia har en brygd på spisen som hon säger helst ska koka i 30 timmar. Det är chaga som på svenska är sprängtikka som växer på björk och det tar man ta in och torkar och sen kokar man det och dricker tet man får.

Man kan också använda blandningen i smoothies och smoothies är något Cecilia ofta lagar till t.ex frukost. Hon säger att den viktigaste apparaten i hennes kök är mixern och den används minst 2 gånger per dag. Cecilia äter inte 100% raw food och rekommenderar inte att man gör det i långa perioder eftersom det finns vissa ämnen man då inte får i sig, men hon håller sig själv om int 100% procent men ändå ganska långt till raw food och detär en kost som får henne att må bra.

Cecilia föreläser en del om raw food, detox och ekologisk livsstil och hon har också en blogg http://www.morotsliv.com/ där man kan hitta raw food recept samt tips och inspiration!