Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Tredje gången gillt för Riikka Välilä

Från 2014
Uppdaterad 18.08.2014 10:54.
Riikka Välilä, forward, JYP

OS i Sotji blir OS-bronsmedaljören och multitalangen Riikka Väliläs tredje OS. Men egentligen skulle det inte alls gå så här. Sedan tio år tillbaka levde Riikka Välilä ett alldeles vanligt småbarnsfamiljsliv i Ljungby i södra Sverige, men längtan tillbaka till rinken blev för stark.

Riikka Välilä (f. Nieminen) kan blicka tillbaka på en lång och framgångsik karriär inom såväl hockey, boboll, bandy och rinkbandy. Hon är flerfaldig finsk mästare inom respektive gren, flerfaldig EM-guldmedaljör i rinkbandy och hockey och dessutom har hon utsetts till årets damhockeyspelare och årets bobollsspelare flera gånger om. År 2007 adlades hon till Hockeylejon nummer 190 och förärades en plats i Internationella Hockeyförbundets Hall of Fame.

Debut i Sportagasinet 1989

Riikka Välilä testade också på handboll i Sportmagasinet 1989. "Till en början visste jag inte var jag skulle vara" berättar hon för Björn Federley (på finska)

Tio års paus

År 2003 var det dags för Riikka Välilä att lägga skridskorna på hyllan. Hon och hennes make, hockeyspelaren Mika Välilä bosatte sig i Ljungby i Skåne och familjen växte. Riikka Välilä jobbade som fysioterapeut och hjälpte till som hockeytränare för småflickor. Under VM-turnerningen i Kanada tändes gnistan igen. Välilä var lagledare för Damlejonen och plötsligt insåg hon att hon mycket hellre ville vara spelare.

Fystränaren sa ja!

Hon konsulterade sin tidigare fystränare som gav grönt ljus och Välilä började träna igen. Det första spänningsmomentet var hur kroppen skulle svara på träningen. Allt gick bra och hösten 2013 tog hon plats i JYP:s damlag. Att det blev just JYP berodde på många olika orsaker, men ett av de viktigaste var att hon visste att i Jyväskylä kunde hon ordna det så att hon också kunde träna med laget.

Oväntad hjälp

Två veckor hemma i Ljungby med familj och jobb som fysioterapeut, två veckor i Jyväskylä med JYP - så ser hennes vardag ut. Familjen, föräldrarna och svärföräldrarna har varit till stor hjälp för att få det hela att gå ihop. Också hockeyföreningen Troja-Ljungby, där hennes man tidigare spelade har bidragit till att förverkliga Riikka Väliläs dröm: hon har fått en egen nyckel till ishallen så att hon kan träna när hon vill!

Viktiga år i hockeykarriären

  • 1989 första EM-guldet i Västtyskland
  • 1990 första VM-medaljen, brons i Ottawa
  • 1998 första OS, brons i Nagano, poängdrottning
  • 1998 stor knäoperation
  • 2000 comeback i JYP efter operationen
  • 2003 avslutade karriären
  • 2007 adlades till Hockeylejon nummer 190
  • 2010 IIHF Hockey Hall of Fame
  • 2013 comeback i JYP efter en paus på tio år
  • 2014 OS i Sotji

Möt Riikka Välilä i Sportmagasinet ti 21.1. kl. 21 på Yle fem

Mer om ämnet på Yle Arenan