Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Bibelbältet censurerar Dallas Buyers Club

Från 2014
Uppdaterad 27.06.2014 09:58.
Dallas Buyers Club, Matthew McConaughey. Jared Leto
Bildtext Jared Leto spelar transsexuella Rayon och Matthew McConaughey machotypen Ron.

Första filmen ut att granskas av Bibelbältet Censurerar är Dallas Buyers Club. En sak kan vi lova, vi är inte återhållsamma.

Bibelbältet censurerar

Välkommen till första artikeln i vår nya recensionsform, Bibelbältet censurerar. Här har vi väldigt ovetenskapligt poängsatt en film enligt olika icke-rumsrena kategorier och utifrån det räknat ut hur anständig en film är i procentenheter.

Med sex stycken Oscarsnomineringar och två Golden Globe-statyer på hyllan går det knappast osagt att Dallas Buyers Club är en riktigt bra film.

Matthew McConaughey är så övertygande i sin roll att jag blir tvungen att googla hans utseende efter filmen. Mest för att påminna mig själv om hur han egentligen ser ut. Jared Leto igen är så fenomenal i sin roll som karaktären Rayon att jag direkt omprioriterar min arroganta bild av honom som person.

Bildtext Rayon och Ron.

Dallas Buyers Club handlar om machocowboyen Ron Woodroof, som helst tillbringar sina dagar med att supa och droga, knulla och vadslå. Hela hans värld rämnar när han oväntat får beskedet att han inte bara har hiv, utan är sjuk i aids. Knappt hinner han själv smälta och acceptera sitt öde innan han blir utstött av sitt kompisgäng - "för det är bara bögar som får hiv".

Med nya insikter och en allt större acceptans för personer utanför den samhälleliga normen (tänk 80-tal) tar Ron upp kampen för en bättre aidsvård med transsexuella Rayon vid sin sida.

Sträng censur

Ron är rätt frispråkig, för att inte säga direkt grov i mun och verkar sällan ha sex med färre än två brudar samtidigt. Som du kan tänka dig finns det många scener och ämnen i filmen som genast skulle censureras av ett mer strängt och kyskt samfund. Därför har vi utvecklat en högst oseriös och ovetenskaplig barometer för att kunna uppskatta hur rumsren en film är.

Slutsats: Dallas Buyers Club är 28 % rumsren.

Kategorierna vi poängsatt på en skala från 1 till 5 är:

Män kysser män
Crossdressing
Sexscener
Nakenhet
Smink
Fula ord, svordomar
Dans och horeri, vin och sång
Rusmedel
Utmanande klädsel
Bilddyrkan

Kategorierna som drog full pott var Crossdressing, Fula ord, svordomar och Rusmedel, medan Bilddyrkan och Nakenhet tog hem ganska modesta två poäng var. Den sammanlagda poängsumman går självklart att ifrågasättas starkt, men slutresultatet är kanske inte helt missvisande.

Vi kan konstatera att Dallas Buyers Club är endast 28 % rumsren och således kan vi inte rekommendera filmen för en sedesam, pryd publik. Men vill du ta del av en rörande berättelse som bygger på verkliga händelser och som har utmärkt skådespeleri ska du absolut se Dallas Buyers Club. Det är den 72 % värd.

Läs också Silja Sahlgren-Fodstads recension på filmen.