Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Vägen till Oscarsgalan - Captain Phillips

Från 2014
Uppdaterad 27.06.2014 09:58.
Captain Phillips, Tom Hanks
Bildtext Tom Hanks i Captain Phillips.
Bild: Sony Pictures International

Tedi och Emil från Hovet guidar oss i Oscarsdjungeln. Den första filmen de tar sig an är piratfilmen Captain Phillips. Kommer den att vinna?

Det finns nio speciella filmer på Oscarsgalan, nämligen de filmer som nominerats i kategorin Bästa film. De nio filmer är ju lite bättre än alla andra.

Captain Phillips är en av de nominerade, och med alla skäl. Filmen behandlar piratkapningen på det amerikanska lastfartyget Maersk Alabama 2009 vid Afrikas horn. Regissören Paul Greengrass, med ett antal Bourne-filmer under västen, har än en gång lyckats skapa nagelbitande verklighetsaction. Så mycket action att en av ljudkillarna spydde ner Tom Hanks under filmningarna.

Kan Captain Phillips bli Bästa film?

Filmen har alla ingredienser för episk grandslam, men att det slutligen är Captain Phillips som tackar och tar emot Oscarsstatyetten för bästa film på galan i mars är osannolikt. Varför? Kanske för att det finns en slaverifilm bland de nominerade? Kanske för att det här kan bli Martin Scorseses sista gala? Vem vet, men det finns en sak som måste slå rätt. Bland de sex nomineringar filmen fått finns det en kategori som Captain Phillips ska, nej måste, ro hem.

Barkhad Abdi ror hem en Oscar

Barkhad Abdi heter skådisen som gör sin första filmroll någonsin, en biroll som ledaren Muse för piraterna och Abdi gör inte sitt livs roll, han gör en livsroll. Så magiskt bra är han. Från stunden då Muse introduceras ger han omgivningen iskallt bestämda blickar - han är den nya kaptenen på skeppet Alabama.

Abdis vinnande kort är trovärdigheten: en prestation som känns som en blandning av total fokus mixat med en förståelse, en erfarenhet. Muse är inte en dum ledare, tvärtom, han driver berättelsen framåt hela tiden med moraliska tankeverk - ingen skadas, så länge du litar på mej.

Captain Phillips vinner antagligen inte för bästa film, men om Barkhad Abdi inte tar stayetten för bästa biroll, ja då kollar Hovet inte på Oscarsgalan nästa år.

Mer om ämnet på Yle Arenan