Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Överdriv inte!

Från 2014
Uppdaterad 30.10.2015 11:05.

Kiev i ruiner, läser jag på en rysk webbsida. På annat håll hör jag någon säga att staden ser ut som ett slagfält eller en krigszon.

Det är inte sant. Staden Kievs allra innersta centrum ser onekligen illa tilltufsat ut och situationen här är allvarlig. Trots det behöver man bara röra sig ett par kvarter åt sidan för att mötas av en helt vanlig, vardaglig stadsbild.

Till och med inne i stadskärnan har butiker och kaféer öppet som vanligt. Vissa säger att de har färre kunder än normalt, andra att de nu har flera.

Lika viktigt som det är att rapportera direkt från platser där det händer något uppseendeväckande och viktigt är att hålla huvudet kallt då man gör det.

Det hotfulla och farliga blir inte mindre farligt av att det är lugnt runtomkring. Men lugnet som omger den heta kärnan är åtminstone här i Kiev just nu ett bevis på att slagsmål och våld inte är hela sanningen.

Hela landets befolkning är onekligen intensivt intresserad av hur läget ska utvecklas. Samtidigt lever de flesta sitt vanliga liv och hoppas på det bästa.

Möten och människor

Diskussion om artikeln